Teater ‘Bidasari’ Terpaksa Diolah Agar Lebih Segar

Raja Azura dan Jalaluddin Hassan
Raja Azura dan Jalaluddin Hassan

KUALA LUMPUR: Pementasan teater Bidasari yang diangkat daripada filem arahan Datuk Jamil Sulong pada tahun 1964 tidak mengikut jalan cerita asal karya lakonan Datuk Sarimah Ahmad dan Tan Sri Jins Shamsuddin itu.

Pengarahnya, Lokman Ghani berkata, pihak produksi melakukan perubahan hampir 70 peratus terhadap jalan cerita asal terutama dari sudut konflik penceritaan agar lebih segar dan menarik untuk dipersembahkan sebagai naskhah teater.

"Pada asasnya ia masih berlandaskan kepada filem asal cuma kita olah dan tambah konflik penceritaan supaya ia tidak membosankan dan lebih menarik apabila dipentaskan nanti," katanya kepada mStar Online.

Teater Bidasari bakal dipentaskan di Panggung Sari Istana Budaya pada 10 hingga 17 Februari ini.

Ia membariskan pelakon seperti Datuk Jalaluddin Hassan, Raja Azura, Aiman Hakim Ridza, Nur Fathia, Hairul Azreen, Radhi Khalid dan Fadilah Mansor.

Filem berkenaan diingati penonton kerana dialognya yang berirama berasaskan puisi Melayu bertajuk Bidasari.

Dalam perkembangan sama, Lokman berkata, pihaknya turut menekankan sudut teknikal pada pementasan itu bagi memberi impak kepada penonton selain muzik skor dan tarian.

Katanya, kecanggihan sistem dan teknologi di Istana Budaya akan digunakan bagi menghidupkan lagi kisah bangsawan berkenaan.

"Walaupun ia kisah klasik tetapi kecanggihan teknologi di Istana Budaya mampu mengubah teater ini lebih kepada kontemporari sesuai dengan zaman sekarang.

"Ia juga dilihat mampu menarik minat anak-anak muda untuk datang menonton ditambah dengan barisan pelakon yang hebat," katanya.

Sementara itu, Lokman berkata, dia yakin dengan kredibiliti dua pelakon utamanya iaitu Aiman Hakim Ridza dan Nur Fathia walaupun kedua-dua mereka pendatang baharu dalam dunia teater.

Jelasnya, kesungguhan mereka mendalami teknik dan gaya lakonan teater dalam masa singkat cukup mengagumkan.

"Saya harus beri pujian kepada mereka kerana usaha yang ditunjukkan walaupun kami berlatih dalam masa singkat.

"Jika prestasi itu dikekalkan mereka berdua mampu pergi jauh dalam industri teater," katanya.

Tambah Lokman, pelakon seperti Jalaluddin Hassan dan Raja Azura pula berpengalaman luas dan memudahkan latihan yang dijalankan sejak sebulan lalu.

Tiket untuk menyaksikan teater ini dijual pada harga RM30 hingga RM250 manakala RM20 untuk pelajar.

Bagi Orang Kelainan Upaya (OKU) dan warga emas, diskaun 10 peratus diberikan kepada mereka.

Untuk tempahan tiket dan maklumat lanjut boleh melayari www.redtix.airasia.com atau menghubungi 03-8775-4666 atau 03-4026-5520.

Artikel Sebelum

Tom Cruise Disaman RM3.3 Juta

Artikel Berikut

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain