suria

Aqasha Berkorban Masa Demi Anak, Isteri

Aqasha seronok menjalankan tanggungjawab sebagai bapa. - Foto ART CHEN
Aqasha seronok menjalankan tanggungjawab sebagai bapa. - Foto ART CHEN
Aqasha seronok menjalankan tanggungjawab sebagai bapa. - Foto ART CHEN

PETALING JAYA: Sejak bergelar bapa dan ketua keluarga, pelakon dan penyanyi Aqasha akui tanggungjawabnya semakin besar.

Dia akan cuba melunaskan tanggungjawab tersebut sebaiknya sehingga sanggup berkorban masa daripada melakukan rutin sosial selepas kelahiran Alehandra Ahmad lebih tiga bulan lalu.

“Selepas selesai kerja, terus saya akan berkejar pulang ke rumah dan terpaksa melupakan niat untuk pergi berkaraoke dan berbual dengan kawan-kawan seperti yang pernah dilakukan sebelum ini.

"Takkan saya nak biarkan isteri, Baizura menguruskan anak seorang diri. Jadi sebagai suami saya perlu membantunya.

“Bagaimanapun, saya seronok menjadi bapa kerana saya lebih mengenali diri-sendiri dan karakter anak,” katanya ketika ditemui di pelancaran drama Gemersik Kalbu di Sri Pentas, Bandar Utama baru-baru ini.

Menurut Aqasha, nama Alehandra dipilih memandangkan dia meminati Alexander yang bermaksud ‘pejuang bangsa’ dan nama Ahmad bermaksud ‘yang terpuji’.

“Saya tidak mahu jika saya meletakkan nama Alexander nanti orang ingat saya mengagung-agungkan nama orang barat. Jadi sebab itu saya menukarnya kepada Alehandra.

“Saya berharap anak saya mempunyai budi pekerti yang elok kelak,” katanya lagi.

Bercerita tentang tugasnya sebagai bapa, Aqasha tidak kekok untuk mengendalikan anaknya seperti menukar lampin, membuat susu dan menjaga anak.

“Saya mahu anak membesar depan mata saya. Jadi, sebab itu saya tidak mahu orang lain menjaga anak kami. Tetapi sekiranya saya dan isteri sama-sama sibuk, kami akan menghantar Alehandra ke rumah ibu saya untuk dijaga sementara,” ujarnya yang memegang watak Sufian dalam Gemersik Kalbu di samping Ayu Raudhah.

Drama tersebut merupakan drama adaptasi dari novel Gemersik Kalbu yang ditulis oleh Anis Ayuni.

Bagaimanapun, Aqasha cuba tidak membaca novel tersebut kerana tidak mahu ada bayangan sendiri apabila memasuki set penggambaran drama arahan Heykal Hanafiah itu.

Selain itu, biarpun dalam drama itu Aqasha perlu melakukan babak romantik dengan Ayu, namun mereka saling profesional dan menganggap babak yang dilakonkan tidak keterlaluan.

Aqasha turut menyanyikan lagu Obsesiku yang turut dimuatkan dalam drama ini. Lagu tersebut merupakan lagu ciptaan Aqasha sepenuhnya.

Gemersik Kalbu akan mula bersiaran pada 2 Januari depan, setiap Isnin hingga Khamis pukul 7 malam di TV3.

Artikel Sebelum

Watak Jahat Opie Zami Jadi Perhatian

Artikel Berikut

Anzalna Enggan Hanyut Kerana Populariti

Artikel Lain