suria

Diana Danielle Selongkar Ilmu Dunia Seni

Diana Danielle
Diana Danielle
Diana Danielle

MENGENALI pelakon muda Diana Danielle Danny Beeson, dia seorang yang begitu komited dengan kerja seninya.

Memiliki disiplin kerja yang tinggi juga membuatkan gadis berusia 20 tahun ini dianggap berpotensi besar untuk pergi jauh dalam karier lakonan mahu pun bidang-bidang lain yang diceburi.

Dan jika dilihat perwatakan dan cara kerjanya, Diana tidak ubah seperti pelakon senior Sofea Jane yang cukup komited dalam mana-mana filem yang dilakonkan. Malah cara penyampaian mereka dalam sesebuah watak juga hampir sama.

Bakal menjadi pengganti Sofea satu hari nanti? Anggapan itu dirasakan sebagai satu kata-kata semangat buat anak muda kacukan Melayu-Inggeris ini.

“Terima kasih jika ada yang beranggapan begitu. Ia mendorong saya untuk terus maju ke depan. Lagipun saya meminati lakonannya (Sofea) sejak kecil lagi.

“Bayangkan, pada hari pertama latihan filem Hanyut diadakan pada tahun lalu, Sofea sudah pun menghafal keseluruhan skrip! Melihat komitmen kerjanya membuatkan saya juga mahu bekerja bersungguh-sungguh.

“Bekerja dengan Sofea memang tak boleh nak main-main. Apatah lagi dengan pengarah kami, U-Wei. Pelakon-pelakon tidak dibenarkan membawa telefon bimbit ke set penggambaran. Mereka sangat profesional dan mengajar saya mengenai etika kerja,” ujarnya teruja.

Justeru itu, kata Diana, dia juga memastikan untuk perbetulkan cara kerjanya seperti mengawal diri daripada bergurau senda dengan krew agar tidak lari fokus.

Jadi Pengacara

Bakal muncul dengan empat buah filem iaitu Azazil, Hanyut, Barajiwa dan Spilt Rice On Gravy pada tahun depan, pelakon ini juga mula menjinak-jinakkan diri di bidang pengacaraan pula.

Diana kini sibuk mengendalikan sebuah program hiburan sukan berjudul MyEG Extra Time bersama dengan Sazzy Falak dan Hannah Tan menerusi saluran sukan Astro, ESPN HD, setiap Jumaat, pukul 8 malam.

“Selepas penggambaran filem Azazil selesai dua bulan lalu, saya lebih selesa untuk berehat seketika sebelum memulakan projek baru. Tambah pula sekarang ini rumah saya sedang dalam proses pengubahsuaian, meluangkan masa di rumah amat diperlukan. Lagipun saya tak boleh nak berjauhan dengan keluarga terlalu lama.

“Bagaimanapun, tawaran mengacara MyEG Extra Time membuatkan saya berfikir panjang sebelum meletakkan keputusan. Malah saya tolak habis-habisan pada mulanya.

“Ini kerana saya agak segan apabila berada betul-betul di depan kamera. Sebenarnya untuk temu bual TV pun, saya akan rasa menggigil tau sebab tak boleh nak cakap sesuka hati di depan kamera.

“Tetapi saya perlu fikir tentang masa depan juga kerana kehidupan seorang pelakon bukannya stabil sentiasa. Lebih baik kita buat pelan sokongan dengan mengambil peluang ini (mengacara) sebagai percubaan pertama,” katanya.

Langkah satu-persatu bermula dari model iklan, pelakon, penyanyi dan kini pengacara, ia sudah boleh dikira pakej lengkap untuk bergelar anak seni sejati.

Namun bagi Diana, banyak lagi perkara yang perlu digali dan selongkar tentang ilmu dunia seni yang dikira masih baru buatnya. “Sebenarnya belum cukup bagus untuk digelar apapun. Apa yang dibuat sekarang baru permulaan. Bidang nyanyian pun saya belum memberikan sepenuh perhatian lagi.

“Ya, mungkin tahun depan, tapi rasanya saya belum layak lagi digelar seorang penyanyi. Nak diikutkan, boleh saja saya muncul untuk beberapa buah lagu. Tapi saya lebih senang kalau dapat membabitkan diri dengan proses pembikinan sepenuhnya.

“Apa lagi yang boleh saya ceburi ya dalam karier seni? Cukuplah setakat ini...Tapi ada juga hasrat nak mencuba di bidang penerbitan pula,” selorohnya.

Artikel Berikut

Demi Moore Serang Paparazzi

Artikel Lain