Rosyam Mahu Jaga Nilai Eksklusif, Pilih Tawaran Berlakon - Hiburan | mStar

Rosyam Mahu Jaga Nilai Eksklusif, Pilih Tawaran Berlakon

Rosyam Nor
Rosyam Nor

PETALING JAYA: Pelakon popular, Rosyam Nor mengakui hanya memilih tawaran berlakon untuk filem atau drama yang mampu memperkukuhkan namanya dalam industri seni.

Katanya, biarpun jika tidak diberi peranan sebagai pelakon utama, namun dia mahu lakonannya itu mampu diingati oleh para penonton.

"Saya sudah sembilan bulan tidak berlakon kerana tiada tawaran yang betul-betul sesuai dan memenuhi kehendak saya.

"Saya akui agak memilih drama atau filem kerana apa yang saya mahu ialah karya itu boleh mempertahankan nama saya dalam industri ini. Saya inginkan lakonan saya dapat diingati oleh penonton," katanya ketika ditemui selepas pratonton filem Libas, di sini, Rabu lalu.

Selain itu, kata Rosyam dia mahu menjaga nilai eksklusif dirinya selepas membintangi beberapa filem seperti Libas dan KL Gangster 2 yang bakal ditayangkan.

"Antara sebab lain juga saya ingin buat orang ternanti-nanti kemunculan saya untuk filem Libas dan KL Gangster.

"Saya tidak mahu mereka jemu pula jika sudah kerap keluar televisyen, saya yakin juga filem-filem ini dapat melonjakkan nama saya semula dalam Industri ini," katanya.

Bercerita tentang filem Libas yang bakal ditayangkan 29 September depan, Rosyam berkata dia mempunyai pengalaman patah bahu kiri ketika penggambaran filem itu.

"Bahu kiri saya tercedera semasa penggambaran kerana terjatuh selepas dibawa ke hospital doktor ingin membuat pembedahan kecil tetapi saya menolak kerana memikirkan tentang penggambaran yang akan tergendala.

"Jika saya buat pembedahan penggambaran akan terhenti selama lapan bulan sedangkan hanya tinggal tiga hari sahaja untuk habiskannya, jadi saya terpaksa menahan sakit sedikit dan meneruskan penggambaran tersebut.

"Sehingga selesai penggambaran barulah saya masuk balik hospital untuk pembedahan tersebut," katanya.

Filem yang memakan masa selama dua tahun itu juga merupakan filem yang mencabarnya bermain dengan emosi dan imaginasi.

"Filem ini ringan tetapi mempunyai maksud yang berat iaitu tentang bangsa dan negara, kebanyakan babak yang memerlukan saya untuk bermain dengan emosi tanpa dialog.

"Selain itu juga, ia merupakan filem pertama saya dengan menggunakan teknik pengimejan berkomputer (CGI) tanpa skrin hijau, jadi saya terpaksa mengimaginasikan sedang menimbang bola raga sedangkan sebenarnya tiada," katanya.

Dalam pada itu, cabaran lain adalah untuk berhadapan dengan pelakon jelita Scha Al Yahya yang jauh lebih muda daripadanya.

"Jarak usia saya dan Scha terlalu jauh, saya sangat takut apabila orang tidak dapat melihat keserasian kami, namun Alhamdulillahlah apabila saya tengok ia tidak terlalu ketara," ujarnya.

Rosyam memegang watak sebagai Adnan Saladin iaitu seorang pakar libas dalam permainan sepak takraw (Libas). Dia di gelar sebagai raja libas Malaysia. Kehebatan itu sangat digeruni pasukan lawan terutamanya daripada pasukan Siam (Thailand).

Filem pertama terbitan MDAG Marketing Sdn. Bhd ini merupakan arahan pengarah dan penerbit drama Jurey Latiff Rosli.

Artikel Sebelum

Miley Cyrus Anggap Kekasihnya Lelaki Sempurna

Artikel Berikut

Jennifer Lopez Berlakon Drama Bersiri

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Isteri Adun Panti meninggal dunia