Kenali durian paduka... Pernah dinobatkan raja buah terbaik di Perak!

Durian Paduka cukup terkenal dalam kalangan masyarakat negeri Perak. - Foto BERNAMA

SETIAP kali sebut mengenai durian lebih-lebih lagi di Perak, pastinya akan terbayang raja buah dari Batu Kurau yang sentiasa menjadi buruan peminat durian kampung, apabila menjelmanya musimnya.

Namun, di Mukim Pulau Tiga, Kampung Gajah, di sini, terdapat sejenis durian yang pernah dinobatkan sebagai durian terbaik di Perak pada 1985, dikenali sebagai durian paduka yang ditanam Allahyarham Abdul Malek Kulub Aji di dusun miliknya seluas lapan hektar.

Menurut seorang daripada 13 waris Abdul Malek, Nordin, 48, durian itu dikumpul oleh arwah ayahnya sekitar 70-an hingga 80-an, daripada pemilik dusun tradisional di Kampung Tok Paduka Raja, Pulau Tiga di sini.

ARTIKEL BERKAITAN: Wanita hamil teringin makan durian? Ambil tahu 4 fakta penting sebelum nikmati raja buah

“Durian Paduka mendapat namanya sempena Kampung Tok Paduka Raja dan diberikan oleh Tan Sri Ramli Ngah Talib, ketika menyampaikan hadiah kemenangan pada pertandingan durian peringkat negeri di Kampung Gajah pada 1985, ” katanya kepada Bernama.

Musim durian tiba lagi dan ramai berpakat mendapatkan durian terbaik.

Nordin yang merupakan Pengerusi Eksekutif Institut Agro Usahawan (iGROW) di Kampung Gajah berkata, kegemilangan durian paduka perlu dikembalikan semula, kerana ia merupakan antara jenama durian terbaik di Perak, malah dalam negara.

“Sehingga sekarang pokok durian ini ditanam seluruh negara oleh pembeli bakanya sekitar tahun 1980-an. Jika Pahang ada musang king, Pulau Pinang ada udang merah, maka durian paduka ini sepatutnya dijadikan antara jenama atau identiti Perak, ” katanya.

Menurut Nordin, ketika ini dusun di iGROW mempunyai kira-kira 120 pokok pelbagai variasi durian kampung dan daripada jumlah itu dianggarkan hanya terdapat 10 pokok durian paduka, yang dilabel sebagai D148 oleh Jabatan Pertanian yang mampu mengeluarkan antara 200 hingga 300 biji setiap pokok.

“Sejak banjir besar pada 2014, kami berhadapan dengan masalah banyak pokok mati dan terpaksa menanam semula, untuk memastikan orang ramai dapat terus merasai durian paduka dan mendapatkan benihnya yang kami semai semula dan jual.

Durian mempunyai pelbagai jenis.

“Saiz buah ini tidak besar, tapi setiap pangsa sentiasa penuh dengan warnanya yang kuning keemasan, rasanya lemak, manis, ada 'gas' serta biji kecil dan sedap dimakan begitu sahaja, tanpa perlu bersama pulut atau dibuat pengat, ” katanya.

Nordin berkata, sejak 10 tahun lalu, pihaknya tidak menjual durian paduka yang ada di dusun iGROW, sebaliknya raja buah itu dijadikan buah pengikat atau pengerat kasih sayang, dengan hanya dihidangkan kepada keluarga, rakan, dan kenalan, atau pelanggan iGROW, yang turut menawarkan pakej agro pelancongan.

“Malah, beberapa pemimpin dan pengunjung luar negara antaranya dari Thailand dan Indonesia, turut datang ke iGROW ini untuk menikmati durian paduka, ” katanya yang menjual benih D148 itu pada harga serendah RM50 setiap satu.

Nordin dalam pada itu, turut menyarankan supaya kerajaan negeri dapat memperkasa usaha mengkomersialkan durian di Perak, dengan menggalakkan pengeluaran produk berasaskan raja buah itu yang mempunyai peminat tersendiri, seperti kek dan dodol.

Artikel Berkaitan

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain

Hanya 1 kes baharu Covid-19