Isu kewangan: Dua pemimpin Kafa 'direhatkan'

Afandi (kanan) direhatkan daripada menguruskan Kafa.

PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (Kafa) terus bernasib malang apabila presidennya Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah dan timbalannya Datuk Seri Afandi Hamzah 'direhatkan' buat sementara waktu darpada menguruskan persatuan itu yang tenat dengan pelbagai isu terutamanya hutang dan kewangan.

Perkara itu diumumkan oleh Afandi sendiri selepas mesyuarat exco persatuan itu di Wisma Kafa di Kubang Kerian pada Ahad.

Afandi berkata Naib Presiden Kafa, Datuk Shaari Mat Hussain dilantik sebagai pemangku tugas presiden persatuan itu berkuatkuasa pada Ahad.

"Keputusan kami berdua telah bersetuju oleh exco Kafa dan keputusan ini dilakukan bagi memberikan laluan kepada perubahan struktur persatuan buat sementara waktu.

"Jadi sekarang ini Datuk Shaari akan menguruskan Kafa sehingga tempoh yang bakal ditetapkan," katanya kepada pada sidang media selepas mesyuarat tersebut.

Sebelum ini, persatuan itu tertekan dengan masalah tunggakan gaji bekas pemain pasukan Kelantan, bakal dikenakan hukuman oleh Persatuan Bola sepak Malaysia (FAM), Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) selain Pengarah Urusan Team Red Warriors (TRW) Sdn Bhd, Datuk Wan Rakemi Wan Zahari melepaskan jawatan.

Afandi berkata pihaknya meletakan kepercayaan kepada Shaari untuk melakukan sesuatu bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh persatuan itu.

"Kami tidak bersikap lepas tangan apabila persatuan berdepan pelbagai isu ketika ini, keputusan ini dilakukan untuk memberikan laluan kepada idea baharu kepimpinan KAFA," katanya.

Katanya. persatuan terus berusaha mencari jalan penyelesaian bagi isu hutang yang memburukan imej persatuan itu.

"Sekarang ini kami telah bayar hutang RM2.4 juta daripada RM6.9 juta merangkumi hutang dengan pemain, pegawai agensi kerajaan," katanya.

Sementara itu, Shaari berkata beliau akan memikul bebanan yang dihadapi oleh persatuan itu dengan pengalaman bersama KAFA sejak 2006.

"Saya sudah masak dengan KAFA, sasaran saya untuk selesaikan masalah hutang...permainan semua makin meningkat namun beban hutang memburukan imej pasukan dan persatuan. - BernamaNak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain