Pemain Tidak Dimaklum Ambil Ujian Doping - PSM - Sukan | mStar

Pemain Tidak Dimaklum Ambil Ujian Doping - PSM

KUALA LUMPUR: Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) menafikan enam atletnya lari daripada menjalani ujian doping sewaktu Kejohanan Piala Raja Thai, bulan lalu, sebaliknya tidak dimaklumkan mengenai perkara itu.

Presiden PSM, Datuk Ahmad Ismail berkata siasatan awal pihaknya mendapati tiada pemain negara yang dipanggil mengambil ujian itu.

"Kami memanggil kesemua enam pemain berkenaan pada Isnin lalu dan kami mendapati tiada seorang pun mengetahui, dimaklumkan atau dipanggil mengambil ujian anti-doping itu," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri mesyuarat bersama Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Datuk Ahmad Shapawi Ismail di sini, Jumaat.

Kesemua enam atlet dan tiga pegawai pasukan negara kini menjalani penggantungan sementara selepas Persekutuan Sepak Takraw Antarabangsa (Istaf) membuat keputusan itu sehingga siasatan selesai.

Berikutan itu, Ahmad Ismail meminta semua pihak agar tidak membuat andaian awal yang mengatakan atlet sepak takraw lari daripada membuat ujian berkenaan.

"Saya merayu kepada semua pihak tidak membuat sebarang spekulasi yang boleh menjatuhkan maruah pemain kita dan biarlah perkara ini diselesaikan dengan saluran yang betul," katanya.

Rabu lepas, PSM menerima surat tuduhan daripada Istaf dan kesemua pemainserta pegawai terbabit mempunyai masa 14 hari untuk menjawabnya.

"PSM akan membantu mereka sebaik mungkin untuk membalas surat tersebut kepada ISTAF dan saya akan pastikan surat berkenaan akan sampai ke tangan Istaf dalam jangka waktu tersebut," katanya. 

Menurut peraturan, perbuatan mengelak atau enggan atau gagal menjalani ujian doping tanpa alasan munasabah selepas diberitahu, adalah kesalahan mengikut Artikel 2.3 Kod Anti-Doping Dunia yang boleh dikenakan penggantungan minimum dua tahun dan maksimum empat tahun.  -Bernama

PSM , Datuk Ahmad Ismail , doping

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Piala AFF: FAM Sambut Baik Keputusan Kabinet

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Isteri Adun Panti meninggal dunia