Malaysia Layak Ke Pusingan Akhir Piala Thomas, Uber - Sukan | mStar

Malaysia Layak Ke Pusingan Akhir Piala Thomas, Uber

KUALA LUMPUR: Malaysia layak ke pusingan akhir Piala Thomas dan Piala Uber yang dijadual berlangsung serentak di Kunshan, China dari 15 hingga 22 Mei ini.

Walaupun kedua-dua skuad berkenaan gagal melakar keputusan positif pada Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) di India, bulan lepas, mereka layak berdasarkan kedudukan ranking dunia yang dikeluarkan Persekutuan Badminton Dunia (BWF), Khamis.

BATC merupakan kejohanan kelayakan untuk pasukan bertanding merebut tempat ke pusingan akhir Piala Thomas dan Piala Uber.

Berdasarkan format kelayakan, skuad Piala Thomas negara layak secara merit selepas menduduki tempat keenam di Kejohanan BATC kerana Jepun, selaku juara bertahan dan China, selaku tuan rumah, layak secara automatik.

Bagaimanapun, skuad wanita negara layak ke Piala Uber menerusi ranking bersama Taiwan, Hong Kong dan Indonesia.

Denmark, yang menjuarai kategori berpasukan lelaki dan wanita pada Kejohanan Badminton Berpasukan Eropah di Rusia, bulan lepas, turut mara ke pusingan akhir Piala Thomas dan Piala Uber.

SENARAI PASUKAN:



Piala Thomas: Jepun (juara bertahan), China (tuan rumah), India, Indonesia, Korea Selatan, MALAYSIA, Denmark, Jerman, England, Perancis, Mexico,  New Zealand, Afrika Selatan, Taiwan, Hong Kong, Thailand.


Piala Uber: China (tuan rumah dan juara bertahan), India, Jepun, Korea Selatan, Thailand, Denmark, Jerman, Sepanyol, Bulgaria, Amerika Syarikat, Australia, Mauritius, Taiwan, Hong Kong, Indonesia, MALAYSIA.

Piala Thomas , Piala Uber

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain