Skuad Olahraga Sumbang Dua Pingat Emas Pada Hari Ketujuh - Sukan | mStar

Skuad Olahraga Sumbang Dua Pingat Emas Pada Hari Ketujuh

Nauraj Singh Randhawa - foto THE STAR
SINGAPURA: Dua kali lagu 'Negaraku' bergema di Stadium Nasional Singapura setelah dua atlet olahraga negara berjaya menyumbangkan pingat emas pada hari ketujuh temasya Sukan SEA ke-28 di sini Khamis.

Dua pingat emas negara itu disumbangkan oleh atlet lempar cakera, Muhammad Irfan Shamsuddin dan Nauraj Singh Randhawa dalam acara lompat tinggi lelaki.

Muhammad Irfan berjaya mengungguli acara tersebut setelah melakukan lontaran sejauh 56.65m, mengatasi pencabar terdekat, Narong Benjaroon dari Thailand yang melontar sejauh 52.59m.
Pingat gangsa bagi acara itu menjadi milik atlet Thailand, Kwanchai Numsomboon dengan jarak 51.02m.


"Allhamduillah ...saya bersyukur kehadrat ilahi kerana berjaya meraih pingat emas dan ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada jurulatih, keluarga dan rakan-rakan yang telah banyak memberi semangat kepada saya untuk menang hari ini," katanya kepada pemberita di sini.

Pemenang pingat emas acara yang sama pada Sukan SEA edisi Myanmar 2013 itu berkata beliau bagaimanapun terkilan kerana gagal mencapai sasaran untuk memadam rekod kejohanan, 59.50m yang sebelum ini dilakukan oleh James Wong Tuck Yim pada Sukan SEA edisi Brunei pada tahun 1999.

Atlet berasal dari Seremban itu berkata catatan peribadi terbaiknya ialah 58.04m pada Kejohanan Terbuka Malaysia di Kompleks Sukan Bukit Jalil, Kuala Lumpur, pada bulan lepas.

Sementara itu, Nauraj Singh Randhawa dinobatkan sebagai juara lompat tinggi selepas berjaya melakukan lompatan setinggi 2.13m, mengatasi pemenang pingat perak, Van Thuy Dao dari Vietnam dari segi jumlah lompatan.

Nauraj berjaya melepasi ketinggian 2.13m dengan hanya satu lompatan, manakala Van terpaksa melakukan tiga kali lompatan bagi melepasi ketinggian tersebut.

Pingat gangsa bagi acara tersebut turut menjadi milik negara apabila Muhammed Ashraf Saipu Rahman melakukan lompatan setinggi 2.11m.

Nauraj berkata beliau terpaksa bekerja keras kerana mendapat saingan hebat daripada peserta lain.

"Saingan yang saya terima hari ini cukup hebat iaitu ketika melakukan lompatan terakhir," katanya.

Katanya selepas ini beliau akan memberi sepenuh tumpuan bagi mencari tiket kelayakan untuk beraksi di Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, Brazil.

"Saya masih ada lebih kurang 11 bulan untuk membuat persiapan bagi layak ke Olimpik dan menjadi impian semua atlet untuk beraksi di kejohanan sukan terbesar dunia itu," katanya.
Sukan SEA-28 , skuad olahraga

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain