Aik Mong Letak Jawatan Pengarah TMG - Sukan | mStar

Aik Mong Letak Jawatan Pengarah TMG

Tan Aik Mong
Tan Aik Mong

KUALA LUMPUR: Kemelut yang dihadapi Persatuan Badminton Malaysia (BAM) terus meruncing apabila bekas jaguh badminton negara, Tan Aik Mong meletak jawatan sebagai pengarah Kumpulan Pengurusan Bakat (TMG) pada Selasa.

Keputusan itu dibuat enam hari selepas jurulatih perseorangan lelaki negara, Rashid mendedahkan beliau tidak dapat bekerjasama di bawah Aik Mong kerana merasakan kredibilitinya sebagai jurulatih diperkecilkan.

Aik Mong, 63, berkata keputusan untuk meletak jawatan dibuat berkaitan perubahan yang berlaku dalam struktur kejurulatihan pada Isnin.

Beliau mengasingkan skuad kebangsaan kepada tiga kumpulan - Kumpulan A, Kumpulan B dan Kumpulan C serta merombak kesemua jurulatih sehingga membawa kepada peletakan jawatan Rashid.

Pada Isnin, Presiden BAM, Tengku Tan Sri Mahaleel Tengku Ariff bertemu dengan kesemua jurulatih kebangsaan dan mengumumkan bahawa struktur kejurulatihan kembali ke keadaan asal dan terdapat satu skuad kebangsaan.

"Saya dihubungi oleh Tengku Mahaleel untuk membantunya dalam melaksanakan perubahan baru dan merancang untuk meningkatkan mutu sukan badminton negara.

"Namun, perubahan dan rancangan kini telah kembali kepada struktur latihan asal yang telah digunakan sebelum ini, penglibatan saya tidak diperlukan lagi," katanya.

Ketika didesak untuk mengulas lebih lanjut, beliau berkata: "Tengku Mahaleel tahu mengenai keputusan saya. Itu apa yang boleh saya katakan buat masa ini."

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Isteri Adun Panti meninggal dunia