36 Peserta Terjun Base Dari 14 Negara Sertai Pesta Terjun Base Di Sibu - Sukan | mStar

36 Peserta Terjun Base Dari 14 Negara Sertai Pesta Terjun Base Di Sibu

SIBU: Sekumpulan 36 peserta terjun BASE dan penasihat teknikal mereka dari 14 negara kini berada di sini untuk menyertai pesta terjun BASE selama tiga hari bermula Jumaat.

Mereka adalah peserta dari Australia, Austria, Perancis, New Zealand, Sweden, Malaysia dan Amerika Syarikat yang menghantar 16 peserta terjun termasuk peserta wanita tunggal, Kat Donahue, 32.

Kumpulan itu memulakan terjunan dari Wisma Sanyan, bangunan 27 tingkat setinggi 412 kaki yang merupakan bangunan tertinggi di Sarawak, kira-kira 9 pagi Jumaat.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Komuniti, Datuk Seri Wong Soon Koh adalah antara yang menyaksikan sesi terjunan pertama itu.

Terdahulu, penerjun turut dipersembahkan upacara 'Miring' iaitu upacara tradisional dan kesyukuran kaum Iban untuk memohon keselamatan kesemua penerjun.

Antara penerjun itu ialah peserta berumur 48 tahun dari Amerika, Lonnie Bissonnette.

Sungguhpun lumpuh dari pinggang ke bawah dan terpaksa berkerusi roda selepas kemalangan berikutan aktiviti terjunan dari Perrine Bridge di Idaho, sembilan tahun lepas, beliau masih penuh bersemangat menyertai sukan ekstreme.

"Saya telah melakukan 1,050 terjunan sejak 19 tahun lepas. saya tidak akan berhenti meskipun berkeadaan begini.

"Saya mungkin tidak melakukan sebarang terjunan di Sibu tetapi saya sedia berbuat demikian dalam acara seterusnya di Kuala Lumpur," katanya kepada media.

Beliau berkata, setiap sukan ekstreme mempunyai bahaya sendiri namun ia boleh dihadkan sekira seseorang itu menilai situasi dan bahaya itu terlebih dahulu.

"Jika bukan disebabkan acara terjun BASE, saya tidak berpeluang melihat lebih banyak negara di dunia seperti yang saya lakukan sekarang," katanya.

Dalam ucapan ringkasnya pada majlis itu, Wong berharap acara sukan berkenaan, yang memasuki edisi kelima di sini, akan mempromosikan bandar ini ke seluruh dunia.

Peserta termuda ialah Theo Gagliardini, 23, manakala yang paling tua pula ialah Yves Ecudier, 62, dari Perancis. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Badminton: Chong Wei Sedih Rashid Letak Jawatan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain