Zulfahmi Rasai Tekanan Berlumba Di Litar Sepang

KUALA LUMPUR: Pelumba Moto3 negara, Zulfahmi Khairuddin mengakui merasai tekanan berlumba di Litar Sepang pada perlumbaan Grand Prix Motosikal Malaysia hujung minggu ini.

"Tekanan untuk berlumba di gelanggang sendiri itu memang ada, khususnya daripada penyokong-penyokong, pihak penaja dan juga media. Saya berharap semua itu tidak akan mengganggu persembahan saya di Litar Sepang.

"Saya harap bila turun ke litar hujung minggu ini, saya dapat melakukan yang terbaik. Seboleh-bolehnya saya mahu bermula dari petak hadapan. Dalam perlumbaan seperti ini, apa-apa sahaja boleh berlaku," kata pelumba yang bakal menyambut ulang tahunnya yang ke-20, Sabtu ini.

Seperti pertama kali berlumba sepenuh musim dalam kancah MotoGP tahun lepas, Zulfahmi lebih menganggap tekanan yang bakal dihadapinya itu sebagai pembakar semangat semasa berlumba.

Zulfahmi ditemui pemberita pada majlis meraikan kepulangan beliau ke Malaysia oleh penajanya, AirAsia dan Sepang International Circuit Sdn Bhd (SIC) pada satu majlis santai di Galatic Laser, Mid Valley pada Selasa.

Turut bersama beliau pada majlis itu ialah para pelumba di bawah naungan Ajo Motorsports termasuk Sandro Cortese, pendahulu dalam kedudukan Moto3 setakat ini.

Selepas menamatkan 15 perlumbaan musim ini, Zulfahmi, pelumba pasukan AirAsia-SIC-Ajo, mengumpul 92 mata.

Pada Ahad lepas, beliau menamatkan saingan di tempat kelima pada perlumbaan Grand Prix Motosikal Jepun di Twin Ring Circuit.

Berdasarkan prestasi semasa, Zulfahmi berkata, beliau lebih yakin untuk terus memberikan saingan terbaik walaupun hanya tinggal tiga pusingan lagi (termasuk Malaysia) untuk musim ini.

"Untuk kemenangan podium pertama, saya tidak menaruh harapan tinggi ianya boleh terjadi di Litar Sepang minggu ini. Perlumbaan Moto3 tidak semudah yang dijangkakan.

"Saya yakin dengan kemampuan jentera saya, pasukan pengendali dan semua yang terlibat. Kami akan bekerja keras untuk terus mendapatkan keputusan yang terbaik. Saya berharap perlumbaan di Litar Sepang akan menjadi perlumbaan terbaik saya musim ini," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain