Andy Raih Pendapatan Luar Gelanggang RM31.7 Juta - Sukan | mStar

Andy Raih Pendapatan Luar Gelanggang RM31.7 Juta

BINTANG Tenis, Andy Murray meraih pendapatan di luar gelanggang 6.4 juta pound (RM31.7 juta) tahun lepas.

Pemuda Scotland berusia 25 tahun ini memegang kontrak iklan bagi barangan jenama sukan Adidas, jam tangan Swiss dan bank RBS.

Beliau turut dikatakan bakal menerima pendapatan berganda tahun depan selepas menentang Tomas Berdych di separuh akhir Terbuka Amerika Syarikat.

Pemenang pingat emas Olimpik ini merupakan warga Britain pertama yang memasuki pusingan akhir persorangan lelaki Wimbledon dalam tempon 74 tahun.

"Seorang pemain boleh memperoleh jutaan (pound) apabila memenangi pertandingan tetapi ia jauh lebih bernilai daripada terma komersialnya.

"Banyak syarikat yang sanggup mendapatkannya unuk produk mereka... dan mereka bersedia untuk membayar wang yang banyak.

"Jika dia meneruskan pencapaiannya, tiada siapa yang dapat memberitahu pendapatan yang boleh diperolehinya," kata seorang sumber.

Akaun bagi syarikat beliau, Parched Investments menunjukkan beliau memperoleh 5.4 juta pound (RM16.75 juta) dalam barangan, dan 940,000 pound (RM 2,916,265) bagi bayaran kemunculannya bagi tahun kewangan berakhir November 2011.

Dengan kekayaan berjumlah 24 juta pound (RM74.45 juta), beliau merupakan ahli sukan ketiga terkaya di United Kingdom, di belakang pemain bola sepak Manchester United, Wayne Rooney dan bekas juara F1, Lewis Hamilton.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Yun Peng anak baik, dengar kata...