Yap Raih Emas Pada Penyertaan Sulung Di Sukma - Sukan | mStar

Yap Raih Emas Pada Penyertaan Sulung Di Sukma

KUANTAN: Atlet muda Wilayah Persekutuan Yap Sean Lee tidak menyangka penyertaan sulungnya pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-15 di sini membawa tuah apabila meraih pingat emas menerusi acara lompat tinggi wanita yang berlangsung di Stadium Darul Makmur, Selasa.

Pelajar Tingkatan Lima Sekolah Sukan Bukit Jalil itu dinobat sebagai pemenang pingat emas acara itu setelah melakukan lompatan setinggi 1.70m, berkongsi mata dengan Norliyana Kamaruddin dari Negeri Sembilan yang meraih pingat perak.

Meskipun Yap berkongsi mata dengan Norliyana, namun beliau dikira sebagai pemenang pingat emas apabila pihak juri mengambil kira lompatan awal yang dilakukan oleh Yap mengatasi lompatan Norliyana. Pingat gangsa bagi acara itu pula menjadi milik atlet Selangor, M.Shandyiani yang melakukan lompatan setinggi 1.67m.

"Saya tidak pernah terfikir untuk membawa balik pingat emas sebelum ini, hari ini (Selasa) mungkin nasib lebih menyebelahi saya berbanding atlet lain," katanya.

Atlet yang menetap di Wangsa Maju itu berkata beliau agak gementar kerana ia merupakan penglibatan pertamanya ke Sukma dan berharap mampu mengulangi kejayaan pada Sukma edisi Perlis selepas ini.

Yap berkata beliau tidak terlintas untuk mewakili negara ke temasya Sukan SEA di Myanmar tahun depan kerana banyak yang masih perlu diperbaikinya.

"Selepas habis Sukma saya ingin menumpukan perhatian kepada pelajaran kerana bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada hujung tahun ini," katanya.

Selain Yap, satu lagi pingat emas acara olahraga pasukan Wilayah Persekutuan disumbang Elena Goh Ling Yin menerusi acara 5,000m jalan kaki wanita dengan catatan masa 25:25.84'.

Pingat perak bagi acara itu diraih pasukan Johor melalui Pau Ling En selepas menamatkan perlumbaan dengan catatan masa 26:19.66', manakala pingat gangsa dimenangi Song Gie Chee yang mewakili Pulau Pinang (27:07.83').

Sebanyak enam pingat emas ditawarkan daripada acara olahraga yang mula membuka tirai pada Selasa. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Tommy Thomas letak jawatan Peguam Negara