Masalah Bahasa Ganggu Penggambaran 'Bikers Kental' Di Thailand

Helmi (atas, tengah) bersama barisan pelakon filem 'Bikers Kental'. Foto Low Boon Tat
Helmi (atas, tengah) bersama barisan pelakon filem 'Bikers Kental'. Foto Low Boon Tat
Helmi (atas, tengah) bersama barisan pelakon filem 'Bikers Kental'. Foto Low Boon Tat

KUALA LUMPUR: Kesukaran berkomunikasi dengan pihak warga negara Thailand membuatkan penggambaran filem Bikers Kental terpaksa menerima pelbagai halangan sepanjang berada di nengara itu sekitar Mei lalu.

Menurut pengarahnya, Helmi Yusof, kesukaran itu membuatkan dia bersama krew penggambaran sering dimarahi lebih-lebih lagi ketika ingin berurusan meminta kebenaran membuat penggambaran.

"Seksa juga nak berurusan dengan mereka. Asyik kena marah sahaja daripada mereka. Mungkin ini kerana masalah bahasa sehingga ia menimbulkan salah faham dan kemarahan

"Sepanjang pengambaran kembara bermotosikal ini, masalah kerosakan motorsikal dan kesesakan lalu lintas turut menjadi faktor kesukaran kami bekerja.

"Malah pihak produksi dimarahi oleh pengguna jalan raya akibat kesesakan yang berlaku semasa berlangsungnya pengambaran," katanya.

Tambah Helmi, bagaimanapun dia bersyukur cabaran yang dihadapi mereka dapat diatasi dengan baik.

Filem terbitan Astro Shaw Sdn Bhd yang bakal ditayangkan pada pertengahan 2013 itu telah menjalani penggambarannya di sekitar Krabi, Hatyai dan Sadao, Thailand.

Dalam pada itu, sebanyak sembilan buah motosikal berkuasa tinggi seperti Aprilia RSV4, Aprilia tuono, Aprolia Mana, Harley-Davidson Dyna, Sportster XR1200x dan Naza Blade di bawa ke negara tersebut.

Sementara itu, pengurus besar Astro Shaw, Gayatri Su-Lin Pillai berkata, pihaknya telah mendapatkan kerjasama daripada pihak Naza Motor untuk menaja motor-motor itu sepanjang penggambaran dijalankan.

"Ini merupakan filem pertama terbitan Astro Shaw yang menggunakan motosikal berkuasa tinggi sebagai subjek penceritaan dan pihak kami harap ia dapat memberikan kelainan dalam filem ini," katanya.

Bikers Kental melibatkan sebanyak sembilan pelakon utama iaitu Zizan razak, Awie, Harun Salim Bachik, Bront Palarae, Amerul Affandi, Sufian Mohamed serta dua pelakon wanita Thailand iaitu Pornwipa Watcharakaroon dan Julangtip Sukkasem.

Filem berkonsepkan pengembaraan konvoi ke Thailand itu merupakan cetusan idea pengarahnya sendiri yang sangat meminati motosikal berkuasa tinggi.

Kisahnya bermula apabila seorang anak muda bernama Bidin Al Zaifa (Zizan), mempunyai minat yang mendalam dengan motor berkuasa tinggi.

Impiannya adalah untuk menunggang motosikal besar itu dari Kuala Lumpur sehingga ke Thailand.

Walaupun merupakan seorang yang cuai, sikap Bidin amat disenangi ramai, dan telah ditawarkan untuk berkonvoi bersama–sama dengan kumpulan motosikal Eddie Cuardo, salah seorang pelanggan garaj Aidil.

Artikel Sebelum

Muaz Pilih 2013 Tamatkan Zaman Solo

Artikel Berkaitan

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain