'Artis Jadi Pemalas Jika Ada PA' - Lydiawati - Hiburan | mStar

'Artis Jadi Pemalas Jika Ada PA' - Lydiawati

PUTRAJAYA: Pelakon popular era 80-an, Lydiawati memberitahu sepanjang 30 tahun penglibatannya dalam dunia seni, dia tidak pernah mempunyai pengurus peribadi (PA), seperti mana yang dilakukan oleh kebanyakan artis ketika ini.

Lydiawati atau nama sebenarnya, Salina Saimon menganggap pelakon yang mempunyai PA adalah mereka yang malas apatah lagi jika PA itu dibayar gaji bagi menguruskan kerjaya seni seseorang artis.

"Alhamdulillah, sepanjang 30 tahun bergelar pelakon saya tidak pernah ada PA. Pada pendapat saya, selagi kita boleh menguruskan diri kita sendiri, lebih baiklah kita yang uruskan.

"Saya bukannya nak tunjuk hebat, tetapi saya mahu ia dianggap sebagai satu perkongsian pengalaman untuk dijadikan tauladan buat artis-artis baru," katanya.

Tambah pelakon Suami Isteri dan ... ini, artis muda sekarang dilihat gemar melepaskan semua urusan terutamanya jadual lakonan dan jurusan pakaian kepada PA masing-masing tanpa mempedulikan hal-hal tersebut yang dianggap penting.

"Ramai yang suka mengambil kesempatan terhadap PA masing-masing seperti memarahi mereka tanpa berfikir.

"Kalau ada PA ia akan menyebabkan para artis tidak tahu untuk menguruskan diri kerana segala kerja mereka orang lain yang buat. Mereka hanya tahu berlakon semata-mata. Bagaimanapun, mempunyai PA juga ada kebaikannya, tetapi ia tidak membantu seseorang pelakon itu menjadi lebih peka," ujarnya.

Sementara itu dalam perkembangan lain Lydiawati berkata dia menyerahkan jodohnya kepada Allah selepas tiga tahun menjadi janda.

"Saya meletakkan sepenuh kepercayaan bahawa jodoh adalah ketentuan Tuhan dan saya enggan mencari. Jika ada seseorang yang sesuai, kira adalah. Cuma saya tidak mengharapkan apa-apa.

"Biarlah fokus saya lebih kepada karier dan anak-anak," tuturnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain