suria

Astro First 'Penyelamat' Penerbit Filem

Astro First bakal memberi keselesaan bagi indivisu yang selesa menonton filem-filem baru di rumah. Foto TheStar CHAN TAK KONG
Astro First bakal memberi keselesaan bagi indivisu yang selesa menonton filem-filem baru di rumah. Foto TheStar CHAN TAK KONG
Astro First bakal memberi keselesaan bagi indivisu yang selesa menonton filem-filem baru di rumah. Foto TheStar CHAN TAK KONG

KUALA LUMPUR: Stesen televisyen berbayar Astro bakal memperkenalkan sebuah lagi saluran baru iaitu Astro First yang menawarkan tontonan filem-filem baru bermula dari 13 Januari ini.

Pelanggan Astro boleh menggunakan perkhidmatan tersebut dengan hanya perlu membayar RM15 bagi setiap judul filem yang ingin ditonton.

Menurut Ketua Pegawai Operasi Astro, Henry Tan, Astro First turut memberi pilihan masa menonton untuk setiap filem mengikut keselesaan masing-masing dalam tempoh 48 jam selepas pembelian.

"Saya percaya Astro First dapat memberi keselesaan kepada seseorang itu malah ia lebih menjimatkan jika ia ditonton oleh sebuah keluarga yang lebih daripada dua orang.

"Malah ia juga membantu para penerbit untuk memperluaskan pengedaran filem serta memanjangkan tempoh menonton yang ditawarkan di pawagam.

"Bagaimanapun, ia tidak akan membuatkan masyarakat berhenti daripada menonton wayang. Selain itu, Astro First juga sesuai bagai individu yang berusia 40 tahun ke atas yang malas untuk beratur panjang membeli tiket atau menyaksikan sesebuah filem itu dengan kapasiti penonton yang ramai," katanya.

Tambah Henry, untuk permulaan, perkhidmatan Astro First bakal menyiarkan tiga filem baru iaitu Aku Masih Dara, Damping Malam dan Ngangkung dengan bayaran sebanyak RM15 bagi setiap filem.

Malah selepas tiga filem tersebut, pelanggan Astro juga boleh menyaksikan filem-filem lain seperti Hikayat Merong Mahawangsa, Hantu Kak Limah Balik Rumah

Astro First yang menyiarkan filem-filem terbaru menerusi saluran Astro 480 akan disiarkan dua minggu selepas tayangan di pawagam

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif KRU Studios, Norman Abdul Halim, berkata, kemunculan perkhidmatan Astro First bakal membawakan perubahan besar dalam industri perfileman apabila ia menjadi 'penyelamat' buat penerbit filem yang gagal meraih keuntungan kutipan tiket di pawagam.

"Cara ini akan menjadi satu era baru kerana ia diibaratkan seperti penjualan secara digital.

"Secara tidak langsung ia dapat menyelamatkan filem-filem yang kurang mendapat sambutan di pawagam kerana filem yang disiarkan di Astro First turut diberikan promosi sebanyak yang mungkin pada saluran tersebut.

"Bagi penerbit filem kecil, Astro First adalah jalan yang terbaik kerana sekurang-kurangnya mereka dapat meraih keuntungan menerusi saluran tersebut. Cara ini juga dapat menyukarkan masyarakat membeli DVD cetak rompak secara berleluasa," katanya pada sidang media pelancaran Astro First di Zouk, di sini, Selasa.

Tambah Norman walaupun perkhidmatan ini akan menjadi era baru bagi industri perfileman, berkemungkinan besar pihak Persatuan Pemamer Filem Malaysia (Mafe) tidak akan berpuas hati dengan perkhidmatan baru tersebut kerana ia sedikit sebanyak ia mungkin akan menjejaskan jumlah penonton di pawagam.

Tiga langkah mudah untuk menikmati Astro First

Kunjungi media portal Astro First di Saluran Astro 480 dan;

Anda akan menerima SMS pengesahan pembelian dan filem tersebut kini boleh ditonton dalam masa lebih kurang lima minit kemudian. Setiap pembelian akan dicajkan ke bil semasa pelanggan. Kadar caj telco akan dikenakan untuk setiap SMS. Untuk maklumat lanjut, layarilah www.astro.com.my/astrofirst

Artikel Sebelum

Seramai 4.2 Juta Tonton AJL25

Artikel Berikut

Artikel Lain