Astro & Endemol Jalin Kerjasama - Hiburan | mStar

Astro & Endemol Jalin Kerjasama

PETALING JAYA: Astro Entertainment Sdn. Bhd. (AESB) dan Endemol Asia Ltd hari ini mengumumkan usaha sama untuk mencipta dan menawarkan pengisian kandungan tempatan yang terbaik untuk penonton televisyen di negara ini.

Pengarah Eksekutif AESB, Zainir Aminullah berkata, usaha yang dijalinkan oleh dua syarikat itu akan membolehkan Astro mengakses portfolio global Endamol dan memebri peluang kepada mereka untuk bekerjasama dengan syarikat penyiar tempatan.

Ia juga akan membangunkan pengisian kandungan siaran televisyen tempatan dengan menekankan nilai-nilai murni dan budaya warisan yang boleh dibawa ke pasaran global. Ia termasuk program-program seperti drama, hiburan, program bercorak realiti dan permainan.

“Ini merupakan perkembangan yang menarik untuk AESB dan Endemol yang mana ia mencerminkan satu lagi usaha sama yang ‘terbaik di dalam kelasnya’ untuk perniagaan dalam bidang penyiaran televisyen yang berani dan inovatif.

“Sebagai pembekal pengisian kandungan tempatan yang terbesar di Asia, AESB akan terus berusaha untuk mengembangkan pernyataan program yang dibekalkan dan sebagai pencipta pengisian kandungan yang utama di dunia, Endemol adalah rakan kongsi yang ideal bagi kami.

“Kami tidak sabar untuk menerbitkan program-program menarik berdasarkan format yang hit oleh Endemol untuk pasaran Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini. Di Malaysia, Endamol telah pun menerbitkan program drama tempatan bercorak komedi berjudul Impak Minima dan Jodoh untuk siaran Astro dan juga sedang di peringkat pra-produksi untuk program lain yang turut melibatkan stesen televisyen TV3.

Perjanjian terbaru Endemol tidak terhad kepada Astro sebaliknya merentasi seluruh Asia termasuk program baru rancangan Deal or No Deal, 1 vs. 100 dan Big Brother yang akan disiarkan di Korea, China, Indonesia, Vietnam, Kemboja dan Filipina.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif Endemol, Bahagian Operasi Asia, Arjen Van Mierlo berkata, Malaysia mempunyai pasaran televisyen yang berkembang pantas dan menerusi kerjasama dengan pihak Astro akan meletakkan Endemol di dalam kedudukan yang kukuh.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Benarkah Lawak Senario Sudah Basi?

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain