Kumpulan D-8 Sasar AS$500 Bilion Menjelang 2018 - Niaga | mStar

Kumpulan D-8 Sasar AS$500 Bilion Menjelang 2018

KUALA LUMPUR: Perdagangan dalam kalangan anggota Lapan Negara Membangun (D-8) dijangka mencecah AS$500 bilion (AS$1 = RM4.15) pada 2018, didorong oleh kerjasama antara mereka.

D-8 merupakan satu kumpulan antara kerajaan yang terdiri daripada Bangladesh, Mesir, Indonesia, Iran, Malaysia, Nigeria, Pakistan dan Turki.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman, berkata sasaran itu ditetapkan pada Mesyuarat Majlis Menteri-Menteri D-8 yang pertama mengenai Perjanjian Keutamaan Perdagangan di Abuja pada Jun 2013.

Tahun lepas, perdagangan intra D-8 berjumlah US$121.8 bilion.

"Kami masih jauh daripada mencapai sasaran walaupun angka yang menggalakkan.

Tetapi saya percaya melalui kerjasama di kalangan D-8 dalam sektor pelancongan serta perusahaan kecil dan sederhana, ia boleh dicapai memandangkan sektor ini mewakili 98 peratus dalam perniagaan yang didaftarkan dalam D-8.

"Oleh sebab itu, saya ingin menggesa kerajaan dan sektor swasta D-8 untuk memberi tumpuan kepada mengenal pasti langkah-langkah yang boleh mengukuhkan kerjasama kami dalam bidang perdagangan dan pelaburan," kata beliau pada Persidangan Dewan Perniagaan dan Industri D-8 di sini, Selasa.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Menteri Luar Negeri, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

Anifah berkata industri pelancongan, terutamanya dalam pelancongan Islam, harus dilihat sebagai pemacu utama bagi pembangunan dan pertumbuhan ekonomi dari negara-negara D-8.

Beliau berkata jumlah ketibaan pelancong di negara D-8 berkembang pada purata kadar tahunan sebanyak 4.7 peratus setahun.

"Sektor swasta boleh mendapat manfaat daripada peningkatan industri pelancongan dan potensi pelancongan Islam yang tinggi dengan melibatkan diri di dalam promosi dan pemasaran bersama," kata Anifah.

Sementara itu, Setiausaha Agung Dewan Perniagaan dan Industri D-8, Sayed Ali Mohammad Mousavi, berkata dewan itu mahu mencapai jumlah perdagangan sebanyak AS$150 bilion tahun ini.

"Sekarang ini, kami mencatatkan kira-kira US$98 bilion dalam jumlah dan kami percaya sasaran ini boleh dicapai, didorong oleh penglibatan perniagaan di kalangan lapan negara terbabit berdasarkan bidang-bidang seperti pelancongan, tenaga, pengangkutan dan pertanian," katanya.-- Bernama
D-8 , Anifah Aman , Abuja

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain