Nikmati Laksa Sempena 'Karnival Laksa Antarabangsa Langkawi' - Jamu Selera | mStar

Nikmati Laksa Sempena 'Karnival Laksa Antarabangsa Langkawi'

Chef Joe (kiri) bersama pelakon Farouk Hussain (kanan) bersama Siti Harah, yang mahir masakan laksa dari Langkawi.
KUALA LUMPUR: Karnival Laksa Antarabangsa Langkawi (LILAC) 2015 anjuran Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) akan diadakan di Laman Padi, Pulau Langkawi bermula pada 29 hingga 31 Mei ini.

Ketua Pegawai Eksekutif LADA, Tan Sri Khalid Ramli berkata penganjuran kali ke-4 ini mampu menarik lebih ramai pelancong ke Langkawi untuk menikmati kepelbagaian jenis laksa.

Tan Sri Khalid Ramli

“Kami memberi perhatian dalam membangunkan aktiviti pelancongan disamping membawa makanan sebagai daya tarikkan.

“Pada tahun lalu, LILAC berjaya menarik 30,000 pengunjung dan jumlah tersebut meningkat sebanyak 15,000 semenjak karnival ini diwujudkan,” katanya pada sidang media pelancaran LILAC 2015 di Menara Kuala Lumpur di sini pada Khamis.

Beliau menambah, sektor makanan dan minuman juga merupakan penyumpang kepada peningkatan ekonomi negara.

“Berdasarkan kajian yang dijalankan, sebanyak 20 peratus pelancong memilih makanan apabila berada di Malaysia.

“Sekarang Langkawi menerima pelancong sebanyak 3.8 juta setahun maka dari jumlah ini, hampir RM600 ribu akan disasarkan dalam sektor makanan dan minuman,” jelasnya.

Tema LILAC pada kali ini adalah sweet, sour and savoury (manis, masam dan menyelerakan) sempena meraikan kepelbagaian jenis laksa serta kelazatan kuih muih tradisional dari serata negei di Malaysia dan Asia.



Penganjuran kali ke-4 ini juga adalah untuk mempromosikan keistimewaan, keunikan dan keharmonian adat serta budaya melalui acara masakan dan kulinari kepada para pelancong yang hadir.

Antara aktiviti lain yang diadakan termasuklah pertandingan memaksa dan inovasi laksa tradisional, persembahan the tarik dan pelbagai lagi.

Karbival berkenaan akan turut dimeriahkan dengan kehadiran empat chef selebriti terkenal antarabangsa dan tanah air iaitu Chef Farah Quinn, Masterchef Malaysia Chef Joe dan Chef Sherson Lian serta selebriti tanah air, Farouk Hussain.
Laksa , Langkawi

Artikel Sebelum

'Pendekar' Roti Canai

Artikel Berikut

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain