CGC Dan DPMM Permudahkan PKS Bumi Kepada Akses Pembiayaan - Niaga | mStar

CGC Dan DPMM Permudahkan PKS Bumi Kepada Akses Pembiayaan

Diterbitkan: Selasa, 18 Mac 2014 8:23 PM

CEO CGC, Datuk Wan Azhar Wan Ahmad

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Credit Guarantee Corporation Malaysia Bhd (CGC) dan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) Selasa untuk mewujudkan rangka kerja bagi mengukuhkan sokongan untuk pembangunan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Bumiputera.

Melalui MoU itu, kedua-dua pihak akan bekerjasama rapat untuk meningkatkan kesedaran dan kefahaman dalam kalangan anggota DPMM mengenai jaminan dan kredit kemudahan pembiayaan yang ditawarkan oleh CGC dan institusi kewangan secara umumnya.

"Kerjasama itu akan membuka jalan bagi CGC untuk memahami dengan lebih baik mengenai keperluan pembiayaan, khusus untuk anggota DPMM serta cabarannya, yang kita percaya akan membantu dalam membangunkan produk dan perkhidmatan sesuai dengan keperluan perniagaan mereka," kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif CGC Datuk Wan Azhar Wan Ahmad dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata inisiatif ini adalah sejajar dengan agenda pembangunan Bumiputera negara memandangkan CGC komited dalam menangani beberapa kebimbangan utama yang memberi kesan ke atas masyarakat usahawan Bumiputera, terutama akses kepada pembiayaan.

"CGC dan DPMM juga merancang membangunkan pelan menyeluruh bagi meningkatkan produktiviti dan daya saing PKS Bumiputera untuk memastikan perniagaan mereka tumbuh dan berjaya," kata Wan Azhar.

Sementara itu, Naib Presiden DPMM Rizal Faris Mohideen berkata kerjasama itu akan meningkatkan peluang untuk anggotanya mengakses kemudahan kewangan daripada institusi kewangan melalui sokongan jaminan oleh CGC.

"Dalam konteks ini, DPMM sangat menghargai usaha CGC dalam kerjasama untuk membantu PKS yang layak, terutama anggota DPMM, mendapatkan kredit sokongan pembiayaan, dan harapan pemahaman ini bersama dan kerjasama, akan memberi manfaat kepada PKS Bumiputera dan meningkatkan pertumbuhan dan pembangunan perniagaan PKS," katanya.

Tahun ini, CGC menyediakan RM2.7 bilion pinjaman kepada PKS dalam semua segmen, dengan kira-kira 35 peratus disasarkan kepada PKS Bumiputera.

Pada masa ini, CGC menawarkan dua kemudahan pembiayaan khusus untuk usahawan Bumiputera - Enhancer Bumi dan Projek i-dana Usahawan Bumiputera (TPUB-i).

Tahun lepas, CGC memperuntukkan hampir RM500 juta pembiayaan untuk semua skim, yang memberi manfaat kepada lebih 700 PKS Bumiputera setakat ini.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan