Johor Suntik Dana Untuk Sukma 2020

Khaled Nordin

KOTA ISKANDAR: Kerajaan negeri memperuntukkan sejumlah RM32.16 juta untuk pengurusan dan pembangunan bidang sukan selari dengan pemilihan Johor sebagai tuan rumah Sukan Malaysia (Sukma) 2020.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata peruntukan itu disalurkan untuk membolehkan pelbagai inisiatif dilaksanakan termasuk program pembangunan jangka panjang, Johor Gemilang 2020.

“Menggunakan Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS), program itu akan menggembleng kerjasama pelbagai Syarikat Milik Kerajaan (GLC) Negeri Johor, pihak berkuasa tempatan dan Jabatan Pendidikan negeri bagi melonjakkan pencapaian keseluruhan sukan.

“Usaha tersebut selaras dengan pelan persediaan kita dalam menghadapi Sukma 2020 apabila Johor menjadi tuan rumah,” katanya ketika pembentangan Bajet Johor 2017 pada Sidang Dewan Negeri Johor di sini, Khamis.

Beliau berkata, komitmen kerajaan negeri dalam memperkasa bidang sukan Johor tidak hanya melibatkan pembangunan infrastruktur, tetapi juga pembangunan bakat di peringkat akar umbi.

Beliau turut memberitahu sidang dewan mengenai usaha jaguh badminton nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei yang bakal mempunyai akademi badmintonnya sendiri di Bandar Seri Alam, Pasir Gudang.

Menurutnya, akademi itu akan mempunyai stadium badminton, asrama serta badminton, pusat kesihatan dan beberapa kemudahan lain.

“Pembinaannya dijangka akan melonjakkan Johor sebagai salah satu destinasi akademi latihan badminton bertaraf antarabangsa di peta dunia seperti Akademi Badminton Frederikshavan di Denmark, Gimnasium Yeomju di Korea, Sekolah Badminton Dongguan LYB di China dan Arena Taufik Hidayat di Indonesia.

“Sebuah pusat sukan dan riadah rakyat juga akan dibina oleh Kumpulan Prasarana Rakyat Johor (KPRJ) di Mount Austin, Johor Bahru merangkumi stadium olahraga berkapasiti 5,000 orang, padang latihan serbaguna, serta kemudahan utiliti yang menelan kos RM89 juta.

Dana sebanyak RM505,000 juga disalurkan bagi penambahbaikan pembangunan sukan di peringkat Jabatan Pendidikan bagi meneruskan agenda pemerkasaan bakat sukan akar umbi.

“Langkah-langkah strategik yang dirancang oleh kerajaan negeri membuktikan komitmen padu kita dalam membangunkan bidang sukan serta mencungkil bakat-bakat baru untuk Johor dan negara,” katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain