Program Podium Makin Diterima - Dr Ramlan - Sukan | mStar

Program Podium Makin Diterima - Dr Ramlan

Dr Ramlan Abdul Aziz

KUALA LUMPUR: Program Podium anjuran Kementerian Belia dan Sukan makin diterima baik persatuan sukan kebangsaan, bersesuaian dengan matlamatnya untuk menaikkan martabat sukan negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Institut Sukan Negara, Datuk Dr Ramlan Abdul Aziz berkata, presiden daripada beberapa persatuan tampil untuk mendapatkan penjelasan lebih terperinci mengenai program ini.

“Datuk Dr. Nathan dari Kongres Tenpin Boling Malaysia serta Presiden Persatuan Skuasy, Huang Ying How telah datang berjumpa pihak kami.

“Ini merupakan satu petanda yang baik kerana pihak tertinggi sesuatu persatuan telah datang untuk mendengar apa yang kami ingin jelaskan mengenai program ini.

“Mereka sudah mula faham tentang objektif program podium dan pada masa yang sama mereka berkesempatan untuk mengajukan pendapat serta memberikan idea mengenai program ini," katanya.

Dalam pada itu, Dr Ramlan juga menjelaskan budaya prestasi tinggi yang bebas daripada gejala penggunaan bahan terlarang perlu untuk memastikan peruntukan yang diberi tidak menjadi pembaziran.

“Kita tidak mahu membazirkan wang rakyat dengan memberikan tajaan dalam program ini tetapi akhirnya gagal kerana perkara seperti penggunaaan bahan terlarang atau masalah disiplin.

“Kita perlu memastikan atlet yang menyertai program ini sedar tanggungjawab dan tugas mereka untuk meningkatkan lagi martabat sukan negara.

“Ini adalah misi institusi ini dan tidak ada ruang untuk agenda peribadi,” kata Dr Ramlan ketika ditemui di Institut Sukan Negara (ISN) pada Jumaat.

Program Podium ini dipertanggungjawabkan kepada ISN di mana fokus utama adalah atlet, jurulatih dan persatuan untuk mencapai sasaran merangkul pingat di peringkat Sukan Asia, Komanwel dan Olimpik.Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Wei Feng Atau Zulfadli?

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Senarai 11 ahli PKR umum keluar parti

Azmin, Zuraida dipecat daripada PKR