suria

Camelia Kahwin Semula, Kini Bergelar Datin

PETALING JAYA: Penyanyi dan hos popular program Casa Impian, Dayang Nur Camelia Abang Khalid atau lebih dikenali dengan nama Camelia khabarnya telah mendirikan rumah tangga dengan seorang ahli perniagaan beberapa bulan yang lalu.

Menurut sumber-sumber yang rapat dengan beliau, suami baru Camelia itu bukanlah Wira Tun Daim Zainuddin yang sebelum ini dikaitkan dengannya.

Sumber itu tidak menafikan bahawa hubungan rapat antara Camelia dengan anak bekas menteri kewangan itu menjadi punca orang mengatakan penyanyi kelahiran Sarawak itu berkahwin dengannya.

"Ya benar, Camelia telah berkahwin dan kini menetap di Bangkok tetapi bukan dengan anak Tun Daim sebaliknya dengan seorang usahawan yang telah lama dikenalinya," kata sumber tersebut kepada mStar Online hari ini.

Bagaimanapun beliau enggan mendedahkan nama dan latarbelakang suami baru Camelia. Usaha mStar untuk menghubungi Camelia juga tidak berhasil.

Camelia dilahirkan pada 20 Jun 1974 di Kuching, Sarawak pernah menghoskan program popular - Casa Impian menerusi Saluran Astro Ria suatu ketika dahulu.

Pada 14 Mac 2008, dia menjadi satu-satunya artis Malaysia yang diterbangkan ke Hong Kong untuk menyaksikan pembukaan butik Louis Vuitton (LV) di Canton Road Maison yang juga merupakan butik LV yang kedua terbesar di dunia selepas butik di Champs Elysee.

Album yang pernah dihasilkannya termasuklah Camelia, Memori, Mimpi, Untukmu dan yang terakhir, Mysticam yang berada di pasaran pada 2007. Camelia adalah artis Virgin Records, manakala Mysticam diedarkan EMI Malaysia.

Antara lagu dalam album terakhirnya itu ialah Jari Jemari, Closer, Hypnosis, Kool dan Du Du Du - kesemuanya ciptaan Camelia sendiri. Dua lagu lama yang diberi sentuhan baru ialah Seiring Sejalan dan Puteri Santubong.

Camelia juga pernah bergelar duta produk terkemuka seperti L’Oreal, Tag Heuer, Wacoal, Epson, Pantene dan Omega. Pencapaian terbaik Camelia adalah dinobatkan sebagai Artis Baru Terbaik & Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Wanita) pada Anugerah Industri Muzik (AIM) 1998.

Pernah mendirikan rumah tangga dengan Ehsan Tun Ahmad Zaidi, namun rumah tangga mereka tidak mampu bertahan lama apabila berpisah pada November 1999. Tidak lama selepas itu Ehsan berkahwin dengan pelakon dan penyanyi kumpulan Elite, Azzarima Zawari manakala Camelia masih bersendirian sehinggalah berita mengenai perkahwinannya ini diperkatakan orang.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Gempar bayi perempuan lahir ada ekor berbulu