suria

Mengatasi Plagiarisme

PLAGIARISME berlaku kerana beberapa sebab. Salah satu daripadanya adalah kerana sesetengah pelajar tahu dan sedar untuk mendapatkan kredit dari hasil kerja orang lain. Kebanyakan kejadian plagiarisme bukanlah hasil menipu secara sengaja tetapi disebabkan oleh kurang kefahaman dalam kemahiran akademik.

Plagiarisme berasal dari perkataan Latin 'plagiarius' yang bermaksud 'penculik' atau 'perompak'. Ia ditakrifkan sebagai amalan menggunakan idea dan lain-lain teks hasil karya orang lain dan kemudian digunakan semula dengan mendakwa diri sebagai pengarang atau penulis tanpa memberi kredit dari mana asal sumber tersebut. Plagiarisme datang dalam pelbagai bentuk.

Bentuk plagiarisme yang paling serius adalah "mengaku dan mengemukakan hasil penulisan orang lain sebagai hak penulisan sendiri."

Lain-lain bentuk plagiarisme termasuklah melakukan ‘salin dan tampal’ (copy and paste) teks tanpa menyatakan siapakah pengarang asalnya, memparafrasa idea asal orang lain tanpa menyatakan sumber rujukan atau mengaitkan petikan teks kepada seorang pengarang palsu.

Pelajar memplagiat kerja-kerja orang lain sebagai kerja mereka sendiri kerana latar belakang budaya. Sebab-sebab yang paling jelas adalah masalah pengetahuan bahasa dan kandungan yang dihadapi oleh pelajar.

Diburukkan lagi dengan masalah lain seperti kekurangan motivasi, keinginan untuk mendapatkan hasil produk yang lebih baik, hasrat untuk mendapatkan gred yang lebih tinggi dan lain-lain.

Penciptaan teknologi moden seperti internet telah membuat plagiarisme lebih mudah berbanding sebelum ini.

Mengenal pasti plagiarisme dalam kertas kerja akademik adalah tugas yang sangat sukar.

Sungguhpun teknologi perisian seperti "Copycatch" atau "Turnitin" dihasilkan untuk membanteras plagiat, namun ia tidak boleh dilaksanakan dalam semua konteks, terutamanya di negara-negara membangun yang berhadapan dengan masalah-masalah akses kepada kemudahan komputer dan internet, ditambah pula dengan bilangan pelajar yang ramai.

Bagaimana untuk mengelak kejadian plagiarisme? Berikut adalah sekadar beberapa cadangan dan syor;

> Mendefinisikan Plagiarisme: Langkah pertama ke arah mengelak berlakunya plagiarisme di tempat anda adalah untuk memaklumkan dan menerangkan definisi plagiarisme kepada pelajar anda terutamanya di pusat pengajian tinggi. Ramai pelajar mungkin tidak sedar plagiarisme merangkumi parafrasa dan pinjaman idea tanpa memberi pengiktirafan kepada pengkarya asalnya.

> Bincangkan Dasar Plagiarisme Anda: Bincangkan dasar plagiarisme di tempat anda. Terangkan bahawasanya plagiarisme adalah merupakan satu penipuan dalam dunia akademik di mana penulis asal tidak mendapat kredit untuk kerja-kerja mereka, bahawasanya ia tidak adil kepada pelajar-pelajar lain dan memplagiat tidak akan membina kemahiran seseorang itu yang turut menyebabkan kegagalan bagi mereka yang melakukannya. Satu cara yang baik untuk membawa topik plagiarisme di dalam kelas anda adalah dengan menjalankan kuiz mengenai plagiarisme.

> Nyatakan Penalti dan Tindakan Yang Akan Diambil: Bincangkan penalti dan tindakan yang akan diambil terhadap plagiarisme. Jika makluman penalti dan tindakan yang serius telah dinyatakan, pelajar akan kurang cenderung untuk mengambil risiko.

> Memasukkannya Ke Dalam Sukatan Pembelajaran Kursus: Memasukkan dasar plagiarisme bersama dalam sukatan pembelajaran kursus. Dengan memasukkan dan menonjolkan dasar plagiarisme ia akan mengingatkan pelajar anda tentang takrif dan akibat plagiarisme. Anda boleh membincangkan mengenai plagiarisme pada hari pertama ketika memaklumkan dan membincangkan sukatan pelajaran bagi menunjukkan kepada pelajar bahawa anda serius mengenainya.

> Mengajar Kaedah Membuat Petikan: Anda harus menunjukkan dan mengajar kaedah membuat petikan yang wajar. Mengetahui bahawa terdapat kaedah yang betul untuk menghargai hasil kerja orang lain boleh mengajar pelajar untuk memahami plagiarisme dengan lebih serius.

> Keperluan Membuat Petikan: Adalah perlu melaksanakan keperluan petikan terperinci, termasuk menyatakan nombor halaman dan muka surat.

> Penggunaan Petikan: Tidak ada cara yang lebih baik untuk mengajar konsep-konsep kepentingan pengunaan petikan kecuali anda sendiri menunjukkannya dengan kepimpinan melalui teladan. Amalkan menggunakan petikan termasuklah dalam semua nota perkongsian anda.

> Bincang Mengenai Perkhidmatan Menulis: Biarlah pelajar tahu bahawa anda tahu tentang khidmat perkhidmatan menulis. Pelajar kadang-kadang berfikir guru-guru mereka tidak faham dan tidak tahu mengenai internet. Yakinkan mereka bahawa anda tahu tentang khidmat perkhidmatan penulisan dan perkhidmatan lain penyediaan esei penulisan.

> Keperluan Salinan E-mel: Minta pelajar memberi salinan ‘hard-copy’ dan juga menghantar salinan ‘soft-copy’ penulisan mereka melalui e-mel. Mendapatkan salinan penulisan dalam bentuk dokumen akan membuat ia lebih mudah bagi anda untuk menjalankan semakan dan pemeriksaan plagiarisme terhadap hasil kerja mereka.

> Menggalakkan Perancangan: Plagiarisme biasanya adalah hasil daripada keadaan terdesak. Jika anda dapat mengalakkan pelajar anda untuk mula bekerja awal, mereka akan menjadi kurang cenderung untuk memplagiat.

> Keperluan Deraf Awal: Pastikan anda memperolehi deraf awal atau deraf cadangan perancangan beberapa minggu sebelum tarikh penghantaran akhir. Ini akan membolehkan pelajar untuk mula bekerja awal. Dan jika pelajar tahu bahawa penulisan awal mereka adalah hasil ciplak setelah dimaklumkan, tentunya mereka masih mampu mencari dan membina semula penulisan sendiri.

> Bincang dengan Pelajar Anda: Berbincanglah dengan pelajar anda tentang idea-idea kertas penulisan mereka. Ini menggalakkan perancangan dan membolehkan anda untuk melihat sama ada pelajar mengemukakan kertas kerja mengenai topik yang mereka hasilkan sendiri.

> Halang Perubahan Di Saat Akhir: Jangan benarkan apa-apa perubahan di saat terakhir terutama mengenai topik atau tajuk penulisan. Tindakan terdesak ini akan memperlihatkan kecenderungan untuk berlakunya plagiarisme.

> Jadikan Ia Unik: Pilihlah topik yang unik dan jika boleh, gunakan senarai bacaan yang unik. Plagiarisme di internet adalah mudah kerana terdapat banyak tajuk dan topik esei dan penulisan yang standard yang diperolehi dari penulisan buku yang standard. Jika anda menulis secara yang unik dan merubahkannya setiap tahun, plagiarisme akan menjadi mustahil.

> Beri Galakan: Galakkan pelajar untuk datang, berjumpa dan berbincang dengan anda mengenai soalan-soalan tentang kaedah rujukan. Pelajar perlu diingatkan bahawa guru mereka adalah ahli dalam bidang mereka dan mengetahui sumber yang lebih daripada pelajar-pelajar sendiri. Menghukum pelajar kerana melakukan plagiat dalam bidang akademik, adalah tidak produktif.

Kesimpulannya, guru mesti memaklumkan kepada pelajar bukan dari pendekatan menghukum, tetapi sebaliknya dengan menarik minat mereka kepada penulisan yang baik, membuat rujukan yang betul dan memahirkan diri dalam membuat petikan. Mereka perlu diingat bahawa mesti ada perbezaan di antara kerja asal dengan karya ciplak yang akan menentukan pencapaian mereka sendiri sebagai seorang pelajar.

> PENULIS berkhidmat di Jabatan Ilmu Pendidikan, Kampus Bahasa Antarabangsa, Lembah Pantai, Kuala Lumpur.


plagiarisme, copycatch, turnitin

Artikel Sebelum

Rahmat Disebalik Nasib Malang

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain