suria

Kedai Bundle Bawa Rezeki Kepada Tukang Kasut

BESUT: Kedai 'bundle' adalah satu istilah yang agak eksklusif di rantau ini, dan ia mempunyai pengikutnya yang tersendiri di negara ini.

Kedai berkenaan kebiasaannya menjual barangan terpakai yang jarang didapati dan berjenama seperti kemeja-T dan kasut.

Antara barangan 'bundle' yang paling popular ialah kasut.

Kebiasaannya ia barangan yang berjenama, edisi eksklusif, dan dijual pada harga yang murah berbanding harga asal. Namun kadang-kadang kasut seumpama datang dalam saiz yang tertentu sahaja.

Di sinilah perkhidmatan Rasli Ishak mendapat permintaan ramai.

Lelaki berusia 60 tahun ini yang juga dikenali sebagai Pak Rasli, adalah tukang kasut di Pasar Jerteh dengan sejumlah pelanggan setia. Pelanggan akan membayar jumlah yang minimum kepada beliau untuk membaiki bahagian kasut yang koyak dan berlubang dan beliau tidak sedikit pun berasa kecewa.

Selepas kerja membaiki itu siap, kasut berkenaan akan kelihatan seolah-olah kasut baru.

Kerjaya Warisan Bapa

Rasli memulakan kerjanya sebagai tukang kasut di bandar Jerteh sejak tahun 1971.

Ketika ditemui Bernama di kedainya yang berukuran 3 x 4 meter di Blok B, Pasar Tambahan Jerteh, Pak Rasli berkata kemahiran menjahit barangan kulit terutama kasut dipelajari daripada ayahnya Ishak Awang, 85, yang juga seorang pereka kasut di Istana Nilam Puri Kelantan pada satu ketika dahulu.

"Pada mulanya susah bagi saya untuk mengikuti kemahiran menjahit barangan kulit ini kerana ia memerlukan kesabaran yang tinggi, namun dorongan dan tunjuk ajar ayah membolehkan saya akhirnya mencari rezeki dengan kerja ini," katanya.

Menurut Rasli yang berasal dari Kota Baharu Kelantan, dengan bermodalkan RM800, beliau memulakan perniagaan membaiki kasut dan barangan kulit selepas beberapa tahun berguru dengan bapanya.

Pada awal kedainya dibuka, Rasli terpaksa menumpang untuk mencari tempat berniaga di celah-celah ruang pasar lama yag tidak selesa dan kurang mendapat sambutan pelanggan.

Katanya, beliau mendapat ruang khas bagi membuka sebuah kedai menjahit kasut di bandar Jerteh beberapa tahun setelah memulakan perniagaannya di bandar itu.

Masih Guna Tapak Tiga Pemberian Bapa

"Ayah berikan saya peralatan untuk membaiki kasut, iaitu 'tapak tiga'. Tapak tiga yang ayah beri masih saya guna sehingga hari ini," katanya.

Berkat usaha tanpa mengenal lelah dalam bidang yang diceburinya, Rasli mampu membesarkan lapan anak sehinggalah mereka kini dewasa.

Sejak menularnya trend membeli barangan bundle di daerah Besut, beliau berkata rezekinya juga semakin bertambah.

"Sekarang ramai yang suka membeli kasut berjenama daripada penjual bundle dan mereka akan pasti mencari saya untuk menjahit kasut maupun beg-beg kulit yang dibeli sekiranya terdapat yang terkoyak sedikit.

"Saya mementingkan kualiti kerja dan terpaksa berhati-hati apabila menjahit kerana kadang-kadang kasut yang dibawa pelanggan adalah berjenama dan ada sesetengah menjualnya kembali setelah dibaiki dengan harga yang lebih tinggi berbanding yang dibeli," jelasnya lagi.

Begitulah juga dengan beg kulit yang dibawa untuk dibaiki kadang-kadang bernilai tinggi yang antaranya berharga RM500 hingga RM1,000 setiap satu.

Galak Anak Muda Ceburi Bidang Sama

Rasli dan isterinya, Rohani Sidek, 48, seorang penjahit pakaian turut kesal kerana tidak ramai anak muda yang ingin menceburi bidang menjahit kasut sepertinya.

Namun begitu, di sebalik kejayaan yang dicipta, Rasli juga mengakui seperti perniagaan lain beliau juga tidak lekang dengan masalah terutama ketika tiba musim tengkujuh.

"Setiap hujung tahun apabila tiba musim banjir perniagaan saya turut merosot kerana pada musim sebegini ramai tidak gemar memakai kasut malah lebih gemar memakai selipar," jelasnya.

Katanya beliau melihat generasi muda kini semakin kurang dan tidak berminat membaikki kasut.

"Kalau industri tradisional lain seperti pengeluaran makanan, membuat perabot termasuk bahan kraftangan telah diambil alih oleh mesin rekaan teknologi moden tetapi kerjaya menjahit kasut masih dilakukan secara lama tidak mampu ditukar ganti seperti yang saya lakukan ini," katanya.

Rasli bersyukur kerana dengan tiadanya alatan dan mesin moden menjahit kasut, kerjaya menjahit kasut secara manual ini terus hidup dan tidak terjejas.

Beliau juga gembira kerana dua daripada anak lelakinya mengikut jejaknya dengan membuka kedai menjahit kasut iaitu Rashidi, 33, di pekan Pasir Putih, Kelantan dan Rohaizat, 21, di bandar Jerteh. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Ling Zhi Boleh Bantu Pesakit Diabetes

Artikel Berikut

Artikel Lain