Donat Sos Santan Karamel - Jamu Selera | mStar

Donat Sos Santan Karamel

Donat Sos Santan Karamel
Donat Sos Santan Karamel

Bahan-Bahan:

1 cawan susu segar + 1 sudu besar jus lemon
1 biji telur
2 sudu teh ragi kering segera + 1/4 cawan air suam
1/2 cawan gula
3 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan mentega
500ml minyak sayuran untuk menggoreng
1 sudu teh serbuk kayu manis + 1/2 cawan gula kastor
Garam secukup rasa

Penyediaan:

Donat

1- Tuang jus lemon ke dalam mangkuk. Tuang susu di atasnya. Biar 10 minit.
2- Tuang ragi kering ke dalam air suam, tunggu beberapa minit.
3- Kacau tepung, gula, garam. Sediakan ruang kosong di tengah adunan.
4- Masukkan telur, campuran ragi.
5- Adunkan sedikit demi sedikit susu bersama jus lemon sehingga doh terbentuk.
6- Uli sehingga separa sebati. Masukkan mentega, adun hingga sebati.
7- Buat adunan berbentuk bebola besar. Masukkan ke dalam mangkuk, tututp guna kain lembab, biar ia naik selama satu jam.
8- Selepas sejam, uli dan leperkan doh. Guna pemotong donal untuk hasilkan kepingan donat.
9- Panaskan minyak. Goreng hingga warna perang.
10- Tos, salut dengan gula kastor dan serbuk kayu manis.
11- Hidang bersama sos karamel santan.

Sos

1- Cairkan mentega bersama gula perang di dalam periuk leper.
2- Masukkan santan, kacau sehingga pekat dan sebati.


Resipi sumbangan Datuk Chef Fazley Yaakob, daripada buku My Sucre Story terbitan MPH.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Jom Serbu Bufet Bajet RM19.90

Artikel Lain