Malaysia Perluas Penanaman Jagung Bijirin - Niaga | mStar

Malaysia Perluas Penanaman Jagung Bijirin

Diterbitkan: Rabu, 22 Jun 2016 1:41 PM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Malaysia akan memperluas penanaman jagung bijirin dalam negara bagi mengurangkan kebergantungan pengimportan tanaman itu yang mencecah berbilion ringgit setiap tahun.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata penanaman pertama secara komersial akan dimulakan di Kemaman, Terengganu bermula hujung bulan ini.

Beliau berkata Malaysia mengimport sehingga empat juta metrik tan jagung bijirin bernilai RM33.33 bilion setahun.

"Walaupun import ini memberikan defisit dagangan agromakanan negara sehingga RM18.1 bilion, ia perlu dilakukan bagi memastikan jaminan bekalan makanan ayam sebagai sumber protein termurah untuk rakyat.

"Bagi mengatasi masalah kenaikan harga jagung ini, usaha-usaha penanaman jagung bijirin dalam negara akan dimulakan dan diperluasgiatkan di dalam negara," katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Bahagian Pembangunan Komoditi Ternakan Jabatan Perkhidmatan Veterinar di sini, Rabu.

Ahmad Shabery berkata demikian berikutan rungutan Persatuan-persatuan Persekutuan Penternak Malaysia (FLFAM) yang menyatakan kegusaran mereka terhadap kenaikan harga jagung bijirin import yang meningkat secara mendadak sejak kebelakangan ini.

Presiden FLFAM Jeffry Ng Choon Ngee berkata sejak Mei lepas, harga jagung import telah naik daripada RM800 kepada RM1,200 satu tan metrik sekarang.

Beliau berkata keadaan ini telah menambah bebanan penternak ayam di negara ini kerana jagung bijirin merupakan bahan mentah utama dalam formulasi makanan ternakan ayam antara 60 hingga 65 peratus.

Akibat peningkatan ini, penternak-penternak tempatan kini terpaksa menanggung peningkatan harga makanan ternakan yang tinggi, katanya.

Ng berkata 80 hingga 90 peratus daripada jagung bijirin yang digunakan di Malaysia diimport dari Argentina.

Selain daripada masalah kenaikan harga, beliau berkata mereka juga berdepan masalah kelewatan penghantaran bekalan berikutan perkhidmatan pelabuhannya tergendala susulan banjir besar dialami Argentina tahun ini.

"Buat masa ini, sebagai alternatif, kami mengimport bekalan jagung bijirin dari beberapa negara Asia Selatan yang sebahagiannya kurang berkualiti," katanya.

Tags / Kata Kunci: Kemaman , Jagung
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan