Kursus Kesusasteraan Masih Diperlukan Di Universiti - Raja Nazrin - Kampus | mStar

Kursus Kesusasteraan Masih Diperlukan Di Universiti - Raja Nazrin

Diterbitkan: Rabu, 24 Mac 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah hari ini bertitah bahawa disiplin yang menambah kekayaan, dimensi dan pemahaman tentang kehidupan tidak perlu dikorbankan walaupun secara komersialnya pengetahuan yang berharga amat diperlukan.

Baginda bertitah sementara kursus-kursus bernilai komersial dan teknologi tinggi adalah penting, kursus yang kurang sedikit nilai-nilai komersial seperti kesusasteraan liberal dan kemanusiaan tidak patut diketepikan atau paling teruk ditutup.

"Ini berbahaya kerana kesusasteraan liberal dan kemanusiaan, jika pandangan saya tidak silap, juga merupakan komponen penting bagi pendidikan yang menyeluruh," titah Raja Dr Nazrin Shah dalam ucap utama pada pembukaan persidangan kemajuan Asia Pasifik bagi Majlis Kemajuan dan Sokongan Pendidikan (CASE) di sini.

Raja Nazrin, yang juga Pro-Canselor Universiti Malaya, bertitah ini merupakan masa yang amat mencabar bagi profesion kemajuan pendidikan bagi institusi-institusi pendidikan memandangkan krisis sedang mengancam untuk menimbulkan huru dengan kemampuan tertentu walaupun di kalangan institusi paling dihormati dalam urusan mengutip dana.

"Ia telah menelan sejumlah besar wang kekayaan yang akan mengambil masa bertahun-tahun untuk dibina semula. Strategi yang inovatif amat diperlukan. Seperti kata Unesco 'institusi-institusi perlu bertindak lebih daripada usahawan," katanya.

Raja Nazrin bertitah sebelum ini Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) telah membangkitkan persoalan sama ada institusi-institusi pendidikan perlu dibiayai, sama ada oleh belanjawan awam atau sepatutnya lebih merupakan usaha swasta.

Baginda bertitah Lembah Silikon di California dan Research Triangle Park yang meliputi Raleigh, Durham dan Chapel Hill, yang pada masa ini merupakan pusat kemajuan dan penyelidikan berteknologi tinggi yang terkemuka di Amerika Syarikat, adalah di antara model terbaik bagi perkongsian dan kecemerlangan akademik sementara Warwick University di United Kingdom adalah antara institusi yang prolifik dalam melahirkan syarikat-syarikat yang bertahan lama.

Menurut Unesco, terdapat kira-kira 153 juta pelajar pendidikan tinggi di seluruh dunia pada 2007, yang mewakili peningkatan 50 peratus sepanjang tahun 2000.

Statistik juga menunjukkan bahawa lebih 2.8 juta penuntut dipilih untuk tinggal di luar negara masing-masing pada 2007 dengan penuntut dari China merupakan kumpulan terbesar dengan 421,000, diikuti oleh India (153,000) dan Korea Selatan (105,000).

Raja Nazrin bertitah destinasi utama adalah Amerika Syarikat, United Kingdom dan Perancis.

Baginda bertitah keadaan ini telah menjadikan pendidikan sebagai satu pasaran yang menguntungkan dengan negara-negara utama yang mengeksport pendidikan mengaut berbilion dolar setiap tahun.

Bagaimanapun, menurut baginda walaupun dengan kemasukan tunai, sejumlah besar isu tetap tidak dapat diselesaikan bagi negara-negara yang menghantar dan menerima termasuk prinsip 'user-pays' yang menyebabkan kurangnya pelaburan di dalam pendidikan.

"Ia menyebabkan satu bilangan yang agak besar bagi mereka yang mahu mendapatkan pendidikan peringkat tinggi tetapi tidak berkemampuan sementara terdapat mereka yang mampu mendapatkan pendidikan sedemikian tetapi tidak mempunyai insentif untuk melanjutkan pengajian, yang sekurang-kurangnya berkaitan dengan tahap kehendak sosial," titah baginda.

Raja Nazrin menegaskan bahawa adalah menjadi tanggungjawab para profesional kemajuan pendidikan untuk membantu mewujudkan satu persekitaran institusi yang membolehkan usaha itu dicapai sehingga sampai ke satu peringkat di mana kecemerlangan tidak perlu terjejas akibat kekangan kewangan. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan