Petronas Sahkan Dapat 2 Blok Laut Dalam Mexico - Niaga | mStar

Petronas Sahkan Dapat 2 Blok Laut Dalam Mexico

Diterbitkan: Jumaat, 9 Disember 2016 2:43 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Petronas mengesahkan syarikat itu memperoleh projek laut dalam Blok 4 dan Blok 5 di Lembangan Salina Teluk  Mexico, susulan lelongan pertama oleh Mexico ke atas kawasan eksplorasi laut dalamnnya.

Dalam satu kenyataan, syarikat minyak negara itu berkata Blok 4 diluluskan secara usaha sama 50:50 antara PC Carigali Mexico Operations, SA de CV (Petronas Mexico), anak syarikat milik penuh Petronas, dan Sierra Oil  and  Gas S de RL de CV.

Ia berkata Petronas Mexico akan menjadi operator Blok 4, sebuah kawasan seluas kira-kira 2,600 kilometer persegi, dengan kedalaman air antara 800 meter dan 1,600 meter.

"Eksplorasi awal membabitkan tempoh empat tahun, dengan Petronas Mexico dan Sierra akan memberi tumpuan ke atas pemerolehan data seismik dan pemprosesan," katanya.

Blok 5, sebaliknya diluluskan kepada konsortium yang diketuai Murphy Sur, S de RL de CV (30 peratus), dengan usaha sama Petronas Mexico (23.34 peratus), Ophir Energy (23.33 peratus) dan Sierra Offshore Exploration (23.33 peratus).

Blok 5, yang meliputi kawasan seluas kira-kira 2,600 kaki persegi dengan kedalaman air antara 700 meter dan 1,100 meter, akan diurus oleh Murphy Sur, dengan tempoh eksplorasi awal empat tahun, termasuk komitmen program keja satu telaga.

Naib Presiden Eksplorasi, Huluan Petronas, Emeliana Rice-Oxley, berkata pembabitan syarikat dalam kawasan laut dalam Mexico itu sangat strategik untuk pertumbuhan perniagaannya yang kini memberi tumpuan kepada peluang-peluang portfolio dan eksplorasi huluan dengan nilai potensi jangka panjang.-- BernamaTags / Kata Kunci: Petronas , Mexico
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan