TRX Tarik Minat Kukuh Pelabur Domestik, Antarabangsa - Niaga | mStar

TRX Tarik Minat Kukuh Pelabur Domestik, Antarabangsa

Diterbitkan: Selasa, 24 Mac 2015 3:51 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Wilayah kewangan antarabangsa, Tun Razak Exchange (TRX), menarik minat kukuh pelabur asing dan antarabangsa, kata Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Real Estate, Datuk Azmar Talib.

"Tidak ada pelabur yang menarik diri dalam rundingan atau perbincangan," katanya semasa ditanya sama ada isu yang melanda 1Malaysia Development Bhd (1MDB) menghalang pelabur untuk menanam modal di TRX.

1MDB Real Estate ialah unit dalam 1MDB.

Malah, pelabur asing semakin menunjukkan minat selepas 1MDB Real Estate menandatangani perjanjian usaha sama dengan Lend Lease, rakan antarabangsa yang kukuh dan bereputasi tinggi, untuk membangunkan projek gaya hidup, katanya.

Lend Lease yang beribu pejabat di Australia ialah kumpulan hartanah antarabangsa yang menawarkan perkhidmatan bersepadu penuh termasuk pengurusan pelaburan, pembangunan, pembinaan dan pengurusan projek.

Ia terlibat sama melaksanakan projek penting di Malaysia termasuk Menara Kembar Petronas, Setia Mall City dan baru-baru ini Pinewood Iskandar Malaysia Studios.

Nilai pembangunan kasar projek gaya hidup TRX dianggarkan RM8 bilion.

"Situasi kini semakin menarik dan ramai yang datang berjumpa kami. Kami sudah berunding dengan pelabur asing dan tempatan, dan kami akan membuat beberapa pengumuman penting tidak lama lagi," katanya kepada Bernama.

Pelabur asing yang berminat melabur di TRX berasal dari tujuh negara, sekali gus memberi isyarat kukuh mengenai daya maju projek berkenaan, kata Azmar.

Ketua Pegawai Eksekutif Lend Lease di Asia, Rod Leaver, berkata firma itu komited terhadap projek berkenaan.

"Pada peringkat tertentu kelak, kami mungkin akan membawa pelabur lebih besar untuk melabur bersama 1MDB (Real Estate)," katanya.

Mengulas mengenai pendekatan itu, Azmar berkata firma itu berhati-hati dalam memilih rakan usaha sama serta pembangunan TRX.

"Kami melalui beberapa proses ketat dalam memilih rakan usaha sama, dan kami hanya membangunkannya berasaskan permintaan," katanya dan menambah 1MDB Real Estate sangat berhemat dalam pembangunan TRX memandangkan ia merupakan projek jangka panjang.

"Matlamatnya ialah untuk memastikan TRX dapat mengharumkan Kuala Lumpur seperti yang dilakukan oleh KLCC 20 tahun lepas," kata Azmar. 
Tags / Kata Kunci: TRX , Azmar Talib , 1MDB
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan