Syarikat Penerbangan Tambang Murah Australia Dijual Pada RM3.29 - Niaga | mStar

Syarikat Penerbangan Tambang Murah Australia Dijual Pada RM3.29

Diterbitkan: Jumaat, 17 Oktober 2014 3:21 PM

(Ubah saiz teks)

MELBOURNE: Virgin Australia hanya membayar A$1 (RM3.29) untuk mengambil alih sepenuhnya pemilikan syarikat penerbangan tambang rendah Tigerair Australia.

Syarikat induk Tiger Holdings Singapore bersetuju menjual baki 40 peratus kepentingannya dalam Tigerair Australia, yang tidak mencatat untung, pada kadar serendah itu, namun akan terus melesenkan jenamanya kepada Virgin, lapor Australian Associated Press.

Virgin membeli kepentingan 60 peratus dalam Tiger pada pertengahan 2013 dan Ketua Eksekutif John Borghetti hari ini berkata pengambilalihan sepenuh pemilikan akan membolehkan syarikat penerbangan itu meraih keuntungan pada kadar lebih cepat.

"Mengikut transaksi dicadangkan ini, kami akan dapat keuntungan dari segi kos dan meraih keuntungan lebih awal menjelang hujung 2016, dengan memanfaatkan sumber Kumpulan Virgin Australia yang lebih luas," katanya.

Menerusi urus niaga itu, Virgin juga akan memperoleh hak jenama untuk menerbangkan Tigerair Australia ke destinasi seberang laut, bersaing dengan Jetstar, di arena antarabangsa.

Borghetti berkata Virgin akan terus mengendalikan Tiger sebagai sebuah jenama berasingan.


Tags / Kata Kunci: Virgin , Tigerair
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan