suria

Pengarang

MAT RODI

MAT RODI

1MDB & Tabung Haji

BAGI mana-mana pemaju hartanah, 'Bank Tanah' adalah penting. Semakin luas tanah yang dimiliki, semakin bagus.

Mengapa Kita Perlukan GST?

KOS mentadbir dan mengurus negara semakin meningkat. Ia begitu kerana populasi penduduk yang kian bertambah. Ini menyebabkan kos seperti perubatan, pendidikan, duit pencen dan subsidi juga bertambah.

Kenapa Isu Air S'gor Perlu Dilihat Dari Perspektif Yang Paling Logik

SULTAN Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada Isnin (30 Mac) mahu perjanjian penstrukturan semula industri perkhidmatan air di negeri itu dimuktamadkan segera mengikut perjanjian utama yang ditandatangani oleh kerajaan negeri dan kerajaan Persekutuan pada 12 September 2014.

SOAL JAWAB EKONOMI BAH.2: Hutang Isi Rumah, Perniagaan Instashop dan Ekonomi Negara

MINGGU lepas, saya telah menyentuh tentang harga minyak dan kesannya ke atas ekonomi negara, pendapatan kerajaan dan juga ekonomi Malaysia. Dalam Bahagian Kedua ini, marilah kita berbicara pula tentang hutang isi rumah dan apakah hutang rakyat Malaysia boleh menyebabkan krisis ekonomi sepertimana yang pernah berlaku di Amerika Syarikat pada 2008.

Harga Minyak, Pendapatan Kerajaan Dan Ekonomi Malaysia - Bah 1

Soalan (S): Harga minyak dunia sudah jatuh daripada AS$110 setong kepada serendah AS$55. Tidakkah ini bermakna negara kita akan kehilangan pendapatan yang besar?

Petrol Tak Mengenyangkan, Subsidilah Barang Makanan

5.6%. Ini bukanlah angka pertumbuhan KDNK negara. Sebaliknya ini adalah pertumbuhan deposit individu di dalam bank. Untuk pengetahuan, ini adalah pertumbuhan yang paling rendah dicatatkan  sejak dua tahun kebelakangan ini.

BR1M: Beri Atau Tidak?

IA bergantung bagaimana anda melihatnya.

Tidak ada sesiapa pun di dunia ini yang akan menolak pemberian percuma. Lagi-lagilah jika wang percuma. Sesiapa yang berbuat demikian mungkin sudah terlalu kaya ataupun kurang siuman.


Jurang Pendapatan Bah.2

ADA yang bertanya apakah penyelesaian terhadap masalah jurang pendapatan ini. Tidak ada solusi yang 'straightforward'. Raja Nazrin juga berkata masalah ini bukan seperti migrain yang boleh disembuhkan dengan panadol, sebaliknya ini adalah kanser yang memerlukan pelbagai peringkat rawatan.

Jurang Pendapatan: Satu Pemerhatian

KITA bertemu lagi setelah agak lama berehat dan 'menghilangkan diri'. Malaysia sememangnya sebuah negara yang semakin tahun semakin kaya. KDNK negara berkembang sekitar lima hingga enam peratus sejak empat tahun lepas. Keuntungan 200 buah syarikat terbesar di Malaysia kian bertambah.


Anarki Sosial: Perkara Terpencil Yang Kini Menjadi Normal

DEMOKRASI bukanlah sistem yang mudah untuk mentadbir sesebuah negara. Seringkali demokrasi gagal memberikan kestabilan, apatah lagi kemakmuran.