Yapeim Tambah Dua Cawangan Ar Rahnu - Niaga | mStar

Yapeim Tambah Dua Cawangan Ar Rahnu

Diterbitkan: Jumaat, 26 Jun 2015 4:47 PM

(Ubah saiz teks)

KOTA BAHARU: Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) akan menambah dua cawangan Ar-Rahnu di Kelantan iaitu di Kuala Krai dan Bachok.

Presiden Lembaga Pemegang Amanah Yapeim Datuk Abd Malek Awang Kechil berkata penambahan cawangan baharu itu menjadikan jumlah keseluruhan cawangan Ar-Rahnu di negeri ini sebanyak 21 cawangan.

"Cawangan di Kuala Krai bakal beroperasi pada penghujung Jun ini manakala di Bachok dijangka beroperasi akhir Ogos.

Dengan penambahan dua cawangan baharu ini menjadikan setiap daerah mempunyai sekurang-kurangnya satu cawangan dan terdapat beberapa daerah mempunyai dua cawangan disebabkan sambutan menggalakkan yang diterima daripada masyarakat setempat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Sumbangan Hari Raya Aidilfitri kepada Anak-Anak Yatim dan Miskin Parlimen Kubang Kerian di Kampung Pendek di sini, Jumaat.

Abd Malek berkata pihaknya yakin penambahan perkhidmatan pajak gadai berasaskan syariah itu mampu memberi manfaat khususnya kepada masyarakat Islam di negeri ini.

Beliau berkata pihaknya turut memberi kelonggaran kepada mangsa banjir di negeri itu dari segi kadar upah simpanan barang kemas dan tempoh lanjutan pembayaran upah.

"Ini sebagai langkah kita untuk ringankan beban mereka yang terlibat dalam bencana banjir Disember tahun lepas yang pastinya memerlukan kewangan yang agak tinggi," katanya.

Sementara itu, pada majlis itu beliau berkata pihaknya memperuntukkan sebanyak RM47,000 sebagai sumbangan kepada 235 anak yatim dan miskin Parlimen Kubang Kerian.

"Sumbangan ini kita sediakan untuk membantu mereka ringankan beban sempena menyambut Aidilfitri," katanya.

Turut hadir Pengerusi Majlis Pembangunan Wanita dan Keluarga (MPWK) Parlimen Kubang Kerian Datuk Zaleha Hussin dan Naib Ketua UMNO Bahagian Kubang Kerian Shamshudin Yusoff. 

Tags / Kata Kunci: Yapeim
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan