Restoran masakan tulin Malaysia semakin popular di New York - Rencana | mStar

Restoran masakan tulin Malaysia semakin popular di New York

Diterbitkan: Selasa, 30 Disember 2008 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SELEPAS berjaya mengusahakan sebuah restoran masakan Jepun di sini, seorang pengusaha dari Melaka, Malaysia kini sedang mencipta nama melalui restoran Malaysia yang dinamakan "Laut" yang dibuka pada Mei, tahun ini dengan hidangan masakan tulin Malaysia.

Bekas cef sushi, Michael Bong, 52 tahun, bersama-sama isterinya Kathy, yang secara bersama telah membuka restoran bernama "Miso" di sini, yang mengikut tinjauan yang diperolehi dari orang ramai dan media tempatan, kini turut popular melalui restoran "Laut."

"Sejak membuka restoran itu pada Mei 2008, perniagaan kami semakin meningkat. Kami menerima pelanggan ulangan. Restoran kami mendapat publisiti dalam media tempatan," kata Bong dalam satu temubual dengan Bernama di restoran berkeluasan 2,000 kaki persegi yang terletak di 17th Street, antara Broadway dan Fifth Avenue.

Bong berkata pihaknya menerima kunjungan pelanggan lama yang mengunjungi restoran Jepunnya serta pelanggan baru ke restoran baru yang terdiri dari masyarakat berasal dari Asia dan Amerika Syarikat sendiri yang berminat dengan masakan berempah.

"Kami bernasib baik kerana rakyat Amerika, yang bersikap terbuka terhadap masakan baru, membantu kami mencapai kejayaan," katanya.

Barisan panjang pelanggan yang berbaris untuk memasuki restoran itu semasa musim sejuk New York membuktikan kepopularan restoran dan masakan Malaysia.

Kebelakangan ini, walau pun banyak restoran mengalami perniagaan yang perlahan disebabkan kemelesetan dan peningkatan pemberhentian pekerja, restoran Bong pula mengalami keadaan sebaliknya.

Bong mendakwa restorannya mengekalkan 100 peratus masakan selera Malaysia, walau pun banyak restoran Malaysia yang lain di luar negara cuba menyesuaikan dengan cita rasa tempatan.

"Saya sentiasa mahu menyediakan masakan unik berempah yang melambangkan kepelbagaian masakan rakyat Malaysia," katanya sambil menunjukkan kebanggaan nasionalnya.

Katanya rakyat Amerika boleh menerima masakan eksotik berempah dan ini sekaligus baik bagi masakan Malaysia. "Rakyat Amerika biasanya bersedia mencuba dan berminat mencuba pelbagai makanan," kata isteri Bong, Kathy, yang menurutnya, menguruskan perniagaannya.

Restoran itu turut menghidangkan masakan tulin Thai.

Bong berkata pelanggannya telah menyatakan bahawa mereka gembiran dengan kualiti makanan kami. Antara masakan yang diminat oleh pelanggan di sini ialah kari dan sambal Malaysia dan makanan laut.

Tukang masak yang bekerja di restoran itu merupakan rakyat Malaysia dan Thai yang sudah sedia ada di sini, yang sekaligus mengurangkan masa menunggu dan mahal.

Berbeza dengan rakyat Malaysia dan Thai yang biasanya meminum minuman air kosong atau minuman dalam botol atau minuman ringan, rakyat Amerika biasanya memesan wain beserta dengan makanan Malaysia dan Thai.

Pada siang hari, "Laut" menarik pelanggan yang bertugas di bangunan pejabat di sekitar manakala pada sebelah malam, ia banyak dikunjungi golongan muda mudi.

Keduadua suami isteri itu yang masih memegang pasport Malaysia berasal dari Melaka, yang terkenal dengan perdagangan rempah.

Kedua-dua anak perempuan mereka yang berumur 27 dan 24 tahun, tinggal di Malaysia. Anaknya yang tua bertugas dalam bidang perniagaan pameran manakala anak yang kedua belajar dalam bidang pentadbiran perniagaan.

Kedua-dua suami isteri Bong tiba di New York pada 1988. Bong bertugas sebagai pembantu di sebuah restoran di Brooklyn manakala Kathy bekerja sebagai pelayan, dari sebuah restoran ke sebuah restoran yang lain yang akhirnya mencatatkan kejayaan mengejar impian masing-masing. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan