UiTM Tawar PJJ Percuma Kepada Polis - Kampus | mStar

UiTM Tawar PJJ Percuma Kepada Polis

Diterbitkan: Rabu, 14 Julai 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Universiti Teknologi MARA (UiTM) akan menawarkan program pengajian jarak jauh peringkat Diploma kepada anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) secara percuma, kata Naib Canselornya Prof Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar.

Program pengajian percuma ini terbuka kepada para anggota polis berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia dan iklan serta butiran lanjut mengenainya akan dikeluarkan tidak lama lagi, katanya semasa Majlis Malam Mesra UiTM-PDRM di sini malam ini.

Beliau berkata sungguhpun percuma para anggota PDRM yang mengikuti program ini nanti perlu mengekalkan prestasi yang baik di dalam pengajian mereka untuk terus menikmati faedah itu.

Selain daripada itu, pihak UiTM juga telah menjalankan program pengambilan khas untuk kemasukan anak-anak anggota polis ke UiTM mulai sesi Julai ini, kata Sahol yang juga merupakan anak anggota polis.

Sementara itu, Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar yang mewakili PDRM, mengucapkan terima kasih kepada UiTM kerana memberi peluang kepada anggotanya untuk memperbaiki diri di dalam bidang akademik dan kerjaya masing-masing.

Mengenai permohonan UiTM Induk di sini untuk menyerapkan kakitangan keselamatannya sebagai polis bantuan, Khalid berkata beliau akan cuba membantu supaya permohonan itu dapat disegerakan.

Buat masa ini permohonan UiTM itu masih lagi di dalam proses untuk mendapat kelulusan pihak atasan pasukan itu, katanya.

Beliau berkata dengan adanya pasukan polis bantuan itu nanti ia diharap dapat mengurangkan kadar jenayah di kampus tersebut sebagaimana kadar jenayah di sebuah resort di Lembah Klang yang berjaya dikurangkan selepas ia menubuhkan pasukan polis bantuan.

Khalid juga berkata pihak polis dengan kerjasama sebuah syarikat pemaju sedang mengubahsuai sebuah rumai kedai untuk dijadikan sebuah balai polis erhampiran kampus UiTM di Puncak Alam di sini bagi memastikan keselamatan pelajar di situ lebih terjamin. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan