Pisang Berkaramel Bersama Sos Gula Melaka Butterscotch

Diterbitkan: Jumaat, 17 Jun 2016 8:00 AM

Pisang Berkaramel Bersama Sos Gula Melaka Butterscotch

(Ubah saiz teks)

Pisang Berkaramel Bersama Sos Gula Melaka Butterscotch

Bahan-Bahan:

4 biji pisang berangan (dihiris)
4 sudu besar gula melaka
2 sudu besar gula perang
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar mentega + 70g mentega
3/4 cawan krim putar
Secubit garam
Ais krim vanila

Penyediaan:

1- Cairkan 1 sudu mentega dalam kuali tidak melekat. Terus masukkan pisang.
2- Goreng pisang satu sisi sahaja. Tabur gula perang, biar pisang disaluti karamel.
3- Letak pisang dalam pinggan.
4- Cairkan 70g mentega bersama gula melaka di dalam kuali leper.
5- Masukkan krim putar, vanila. Pukul hingga sebati.
6- Matikan api, masukkan garam.
7- Tuang sos ke atas pisang bersalut caramel. Tambah 1-2 skop ais krim vanila.


Resipi sumbangan Datuk Chef Fazley Yaakob, daripada buku My Sucre Story terbitan MPH.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan