Wanita terus digula-gula sindiket dadah antarabangsa - Rencana | mStar

Wanita terus digula-gula sindiket dadah antarabangsa

Diterbitkan: Jumaat, 25 September 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MEREKA datang dari pelbagai negara dengan taktik dan kemahiran yang berbeza. Sangat licik hingga pergerakan mereka kadang kala sukar dikesan.

Menjalankan perniagaan dadah yang keuntungannya berlipat ganda, mereka sanggup melakukan apa sahaja termasuk menggunakan pas pelajar.

Sesetengahnya datang ke negara ini menyamar sebagai ahli perniagaan atau sebagai pelancong bagi memudahkan pergerakan aktiviti haram itu.

Warga asing ini terbabit dengan aktiviti pengedaran dadah di bawah sindiket antarabangsa yang sentiasa berubah operasinya mengikut keadaan dan keperluan semasa.

Dasar langit terbuka Malaysia, globalisasi dan teknologi terkini di dunia membantu memudahkan sindiket pengedaran dadah antarabangsa mengaktifkan rangkaian mereka.

Malaysia yang tidak terlepas daripada dilibatkan dalam aktiviti ini, menjadi transit atau rumah kepada penggunaan tempatan.

Hasil pemantauan Jabatan Narkotik Polis Diraja Malaysia mendapati ramai daripada mereka yang terlibat ialah rakyat negara Afrika Selatan, Nigeria, Pakistan, Peru, India dan Iran yang memperdagang pelbagai jenis dadah.

WANITA DIGULA-GULA

Trend terkini ialah menggunakan wanita sebagai orang perantaraan.

Untuk memancing mereka, lelaki yang bertubuh sasa, bergaya, pandai bermain kata-kata dan berlagak kaya seperti tinggal di kondominium mewah, menjadi "gula-gula" menjinakkan mangsa.

Kebiasaannya wanita yang mudah cair dengan janji-janji manis dan kemewahan, menjadi sasaran sindiket ini untuk dijadikan kurier atau keldai dadah.

Bergerak dalam kumpulan kecil atau individu, warga Afrika Barat antara yang paling dominan dikesan menggunakan wanita untuk dijadikan teman wanita yang kemudian digunakan untuk menyeludup dan mengedar dadah.

Wanita yang dijadikan mangsa ini pada mulanya ditaburkan kemewahan dengan menyediakan tempat tinggal dan keperluan mahal lain termasuk dibawa melancong ke luar negara, habuan wang ringgit dan seks.

Penglibatan wanita tempatan sebagai kurier dadah antarabangsa telah menjadi isu nasional kepada Malaysia apabila ramai yang ditangkap dalam ke keadaan mereka terpedaya, di Amerika Selatan dan Eropah.

HALANG WANITA JADI MANGSA

Timbalan Pengarah (Operasi) Jabatan Narkotik Bukit Aman, Datuk Othman Harun berkata pada tahun 2007 seramai 127 wanita Malaysia ditahan di luar negara kerana memiliki dadah untuk tujuan pengedaran oleh sindiket yang menjadikan mereka keldai dadah ini.

Berikutan bimbang dengan senario ini, Jabatan Narkotik Bukit Aman menubuhkan sebuah pasukan bertindak untuk menanganinya.

Pasukan ini bekerjasama dengan Interpol dan berkongsi maklumat dengan polis negara lain untuk mengesan dan mengekori lelakilelaki ini yang cuba merapati wanita tempatan.

Mereka ini akan diusir keluar dari Malaysia selepas ditahan dan diberi amaran, jika tiada dadah ditemui pada mereka untuk membolehkan mereka didakwa.

Tindakan serius polis itu menyebabkan jumlah rakyat Malaysia yang ditahan di luar negara menunjukkan penurunan berganda pada tahun lepas kepada 54 orang.

"Tahun ini sehingga Mei, hanya 8 orang dikesan dijadikan keldai setelah polis semakin mudah mengenal pasti mereka yang terlibat melalui tangkapan yang dibuat," katanya kepada Bernama baru-baru ini.

WARGA ASING YANG DITAHAN

Tahun lepas seramai 34 warga negara asing ditahan tujuh dari Nigeria, Peru (11), Afrika Selatan (3), India (10), China, Filipina dan Bolivia masingmasing seorang yang melibatkan rampasan heroin sebanyak 4kg kokain 2kg dan ketamin 18kg.

Dari Januari hingga Jun 2009 pula seramai 17 orang ditahan 2 dari Singapura, Nigeria (6), Iran (1), Pakistan (3), Thailand (2), Indonesia (3) yang membabitkan rampasan 786 gram syabu dan 14.64 kg heroin.

Terbaru dari Jun hingga Ogos tidak kurang 10 orang warga asing ditahan atas kesalahan menyeludup dan mengedar dadah, antaranya lima warga India dan Myanmar yang berumur antara 30 hingga 40 tahun kerana menyeludup dadah jenis ketamin pada 15 Ogos lepas dan penahanan seorang wanita warganegara Filipina yang dipercayai menjadi keldai dadah sindiket antarabangsa untuk membawa kokain dari Amerika Selatan pada 28 Ogos lepas.

Othman berkata pemantauan secara dekat polis ini menyebabkan sindiket dadah itu mengubah strategi dengan mensasarkan wanita dari negara jiran seperti Filipina, Thailand, Indonesia, Singapura, dan Brunei.

Mengikut Jabatan Hal Ehwal Luar Filipina, 111 wanita Filipina telah ditahan kes berkaitan dadah di China, Hong Kong dan Macau pada 2008. Angka itu menunjukkan pertambahan berlipat kali ganda berbanding hanya 16 orang ditahan pada 2007.

Modus operandi mereka ini sama mengambil dadah dari negara Amerika Selatan seperti Peru, Argentina dan Brazil untuk dibawa masuk ke dalam negara sebelum dibawa keluar menggunakan wanita-wanita berkenaan ke negara-negara jiran dan sekitar Asia.

Othman berkata kebiasaannya dadah yang dibawa dari negara sebelah Amerika Selatan ialah jenis kokain dan bukan untuk pasaran tempatan kerana pengguna dadah di negara ini tidak mengambil dadah jenis itu.

Akibat kepanasan aktivitinya dikesan, sindiket itu mengubah strategi dengan menggunakan wanita Filipina untuk membawa keluar dadah terutama jenis heroin ke Ghoungzo, China, menggunakan transit ke Thailand, kemudian Kemboja dan Vietnam.

PENGLIBATAN NEGARA LAIN

Selain warga Afrika, sindiket ini juga menggunakan lelaki dari negara seperti India, Pakistan dan Iran.

Othman berkata dadah jenis ketamin ialah dadah yang biasa diseludup masuk oleh warga negara India ke Malaysia, Pakistan lebih kepada heroin dan syabu.

Dadah syabu yang dibawa masuk warga Iran ke Malaysia, kata Othman, lebih untuk pasaran luar negara terutama Jepun.

Pendekatan yang digunakan hampir sama memikat dan menjadikan wanita sebagai keldai mereka bagi menghantar bekalan ke negara luar.

Pelbagai taktik digunakan untuk membawa masuk dadah sama ada melalui udara, jalan laut mahupun darat.

Daripada tangkapan yang dilakukan polis mengenal pasti beberapa kaedah popular 'Body Packed" atau melekatkan dadah pada badan dan menelan dadah.

Othman berkata keldai dadah ini pun sanggup menggadai nyawa mereka dengan menelan dadah yang cuba dikesan.

Menggunakan bagasi, merupakan kaedah lama yang digunakan penyeludup, iaitu menyediakan satu ruang khas bagi menempatkan dadah itu. Bagaimanapun banyak kejayaan pihak berkuasa mengesan penyeludupan dadah menggunakan kaedah ini.

Antara taktik lain ialah menggunakan sabun mandi yang ditebuk untuk dimasukkan dadah, bingkai gambar, komputer riba dan yang terbaru kaedah menggunakan baju yang direndamkan ke dalam cairan dadah.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan