UiTM Melaka Tumpu Bidang Seni, Warisan, Pelancongan Dan Komunikasi

Diterbitkan: Sabtu, 9 April 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MELAKA: Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Melaka yang mempunyai dua kampus akan terus melahirkan graduan dalam empat bidang khusus iaitu seni, warisan, pelancongan dan komunikasi, kata Rektornya Datuk Dr Mizan Hitam.

"Kita telah melakukan tumpuan empat bidang khusus ini sejak dua tahun lepas dan hasilnya sangat memberangsangkan," katanya kepada pemberita selepas majlis forum "Sepetang Bersama Media 1UiTM, IMedia" anjuran Persatuan Komunikasi dan Pengajian Media UiTM Cawangan Melaka.

Forum yang julung kali diadakan itu menampilkan tiga ahli panel yang terdiri dari Ketua Pengarang Bernama, Datuk Yong Soo Heong, Pengarang Kumpulan Berita Harian, Datuk Mior Kamarul Shahid dan Pensyarah Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, Dr Megat Al Imran Yasin.

Dr Mizan berkata UiTM Melaka mempunyai 7,000 pelajar di kampus Lendu yang menawarkan program peringkat Diploma dan 4,000 pelajar di kampus Bandar di sini yang mengikuti kursus Sarjana Muda.

Sebuah lagi kampus di Seri Mendapat, Jasin sedang dibina dan bakal beroperasi pada 2014 yang boleh menampung seramai 5,000 pelajar. Dalam forum tersebut yang bertajuk "Peranan Media Dalam Menjana Transformasi Bangsa", Yong berkata kredibilti Bernama akan berterusan sebagai penyalur berita terutama tentang pandangan kerajaan yang kini diterima baik oleh media-media arus perdana bahkan portal popular yang menjurus kepada parti pembangkang.

"Bagaimanapun kayu pengukur Bernama pada masa depan adalah untuk menghasilkan lebih banyak berita dan analisis yang baik untuk terus relevan kepada para pelanggannya," katanya.

Beliau berkata Bernama pada masa kini mengeluarkan purata sebanyak 250 hingga 300 berita am dan berita ekonomi setiap hari.

Mior Kamarul pula meminta univerisiti agar berkolobrasi dengan media untuk menyumbang rencana serta artikel yang kini lebih terjurus kepada artikel yang ditulis oleh wartawan akhbar itu sendiri.

"Kita perlukan pendapat dan pandangan dari pihak universiti untuk dinilai oleh para pembaca," katanya. - BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan