Pengarang | mStar

Pengarang

RAIHANAH ABDULLAH

Banyuwangi Melekat Di Hati

INDONESIA sering menjadi pilihan destinasi pelancongan sebahagian besar masyarakat dari Malaysia. Tempoh perjalanan yang singkat, kadar mata wang rendah, bahasa yang mirip dan makanan mudah didapati antara faktor penyumbang negara jiran itu sering dikunjungi.

Jemaah Haji Kini Wukuf Di Arafah

MAKKAH: Kira-kira tiga juta umat Islam berhimpun di Padang Arafah untuk berwukuf iaitu menyempurnakan rukun haji kedua yang juga disifatkan sebagai kemuncak ibadat haji.

Khemah Di Mina Jadi Rebutan

ASSALAMUALAIKUM. Setelah mabit di Muzdalifah dan tiba di Mina pada jam 2.30 pagi, semua jemaah merehatkan badan untuk seketika. Alhamdulillah, dapatlah melelapkan mata selepas mandi sejurus tiba di khemah.

Tiga Juta Umat Islam Mula Penuhi Kota Makkah

MAKKAH: Hampir tiga juta umat Islam dari seluruh dunia mula memenuhi kota Makkah menjelang 9 Zulhijah pada Ahad ini sempena kemuncak ibadat haji yang juga rukun kedua ibadat haji.

Cuaca Panas Kering Uji Kesabaran

ASSALAMUALAIKUM. Cuaca panas kering di Tanah Suci Makkah dan Madinah sering menguji kesabaran setiap jemaah haji.

Kenangan Haji 2015 Segar Di Ingatan

ASSALAMUALAIKUM. Kumpulan pertama jemaah haji dari Malaysia berangkat ke Tanah Suci Madinah dan Makkah pada 16 Ogos lalu. Melihatkan kumpulan demi kumpulan jemaah berlepas, hati terasa sayu dan teringat pengalaman menunaikan ibadat haji pada tahun lalu.

Kerancakan Sedekah Ketika Iftar dan Sahur

ASSALAMUALAIKUM. Minggu lalu saya bercerita mengenai tempat ziarah di Tanah Suci Madinah dan Makkah lengang ketika Ramadan kerana tidak ramai jemaah umrah menziarahinya sebab sebahagian besar sudah beberapa kali diundang sebagai tetamu Allah SWT.

Tempat Ziarah Sepi Ketika Ramadan

ASSALAMUALAIKUM. Selepas menyempurnakan umrah wajib, sebahagian besar jemaah umrah akan mengambil kesempatan menunaikan badal umrah untuk ahli keluarga atau sahabat handai yang telah kembali ke rahmatullah.

Menghidupkan Malam Ketika Ramadan

ASSALAMUALAIKUM. Usai solat Subuh pada hari kedua di Tanah Suci Makkah, saya berjalan pulang sendirian ke hotel penginapan.

Kaabah Cantik & Indah

ASSALAMUALAIKUM. Saya dan lapan lagi jemaah umrah akhir Ramadan tiba di Tanah Suci Makkah pada pukul 2 petang selepas menempuhi perjalanan hampir lima jam dengan coaster yang dipandu oleh Abu Fuaad dari kota Madinah Munawwarah.

Klik

default image

Gangguan bekalan air sementara di beberapa kawasan di KL, Selangor bermula 24 April

PENDUDUK di beberapa kawasan di Kuala Lumpur dan Selangor akan mengalami gangguan bekalan air sementara bermula 24 April ini.

default image

Serlahkan kreativiti anak-anak dengan cabaran HP Little Makers yang menyeronokkan!

KREATIVITI anak-anak pastinya menjadi perhatian ibu bapa dalam dunia teknologi yang kini semakin canggih dan berkembang pesat, terutama dalam pembelajaran.

default image

Terokai momen indah di Australia, festival Vivid Sydney pasti mempesonakan!

PASTI teruja. Kota Sydney di Australia bermandikan cahaya dengan penuh warna-warni sempena festival Vivid Sydney yang tentunya memukau pelancong.