Pengarang | mStar

Pengarang

RAIHANAH ABDULLAH

Jemaah Haji Mula Melontar Jamrah Di Mina

MINA: Ketika umat Islam meraikan sambutan Aidiladha, jutaan jemaah sedang melakukan rukun wajib haji iaitu melontar jamrah Aqabah di Kompleks Jamrah di sini pagi Ahad.

Banyuwangi Melekat Di Hati

INDONESIA sering menjadi pilihan destinasi pelancongan sebahagian besar masyarakat dari Malaysia. Tempoh perjalanan yang singkat, kadar mata wang rendah, bahasa yang mirip dan makanan mudah didapati antara faktor penyumbang negara jiran itu sering dikunjungi.

Jemaah Haji Kini Wukuf Di Arafah

MAKKAH: Kira-kira tiga juta umat Islam berhimpun di Padang Arafah untuk berwukuf iaitu menyempurnakan rukun haji kedua yang juga disifatkan sebagai kemuncak ibadat haji.

Khemah Di Mina Jadi Rebutan

ASSALAMUALAIKUM. Setelah mabit di Muzdalifah dan tiba di Mina pada jam 2.30 pagi, semua jemaah merehatkan badan untuk seketika. Alhamdulillah, dapatlah melelapkan mata selepas mandi sejurus tiba di khemah.

Tiga Juta Umat Islam Mula Penuhi Kota Makkah

MAKKAH: Hampir tiga juta umat Islam dari seluruh dunia mula memenuhi kota Makkah menjelang 9 Zulhijah pada Ahad ini sempena kemuncak ibadat haji yang juga rukun kedua ibadat haji.

Cuaca Panas Kering Uji Kesabaran

ASSALAMUALAIKUM. Cuaca panas kering di Tanah Suci Makkah dan Madinah sering menguji kesabaran setiap jemaah haji.

Kenangan Haji 2015 Segar Di Ingatan

ASSALAMUALAIKUM. Kumpulan pertama jemaah haji dari Malaysia berangkat ke Tanah Suci Madinah dan Makkah pada 16 Ogos lalu. Melihatkan kumpulan demi kumpulan jemaah berlepas, hati terasa sayu dan teringat pengalaman menunaikan ibadat haji pada tahun lalu.

Kerancakan Sedekah Ketika Iftar dan Sahur

ASSALAMUALAIKUM. Minggu lalu saya bercerita mengenai tempat ziarah di Tanah Suci Madinah dan Makkah lengang ketika Ramadan kerana tidak ramai jemaah umrah menziarahinya sebab sebahagian besar sudah beberapa kali diundang sebagai tetamu Allah SWT.

Tempat Ziarah Sepi Ketika Ramadan

ASSALAMUALAIKUM. Selepas menyempurnakan umrah wajib, sebahagian besar jemaah umrah akan mengambil kesempatan menunaikan badal umrah untuk ahli keluarga atau sahabat handai yang telah kembali ke rahmatullah.

Menghidupkan Malam Ketika Ramadan

ASSALAMUALAIKUM. Usai solat Subuh pada hari kedua di Tanah Suci Makkah, saya berjalan pulang sendirian ke hotel penginapan.

IKLAN

Klik

default image

Air Selangor terima Anugerah Cemerlang NCOSH 2018 bagi kategori kemudahan air

KOMITMEN Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) dalam meningkatkan tahap keselamatan dan kesihatan pekerjaan di tempat kerja terbukti apabila pejabat Wilayah Gombak Air Selangor dipilih sebagai pemenang Anugerah Cemerlang Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Kebangsaan 2018 kategori kemudahan air baru-baru ini.


default image

Program hujung minggu Universiti Taylor dipenuhi peluang untuk tenaga kerja masa depan

KAJIAN terbaharu oleh Insitut Kajian Khazanah mendapati sistem pendidikan Malaysia lebih menekankan kepada akademik dan kelayakan profesional.

default image

Universiti Taylor ke-14 terbaik dunia dalam senarai QS World University Rankings bagi hospitaliti dan pengurusan liburan

UNIVERSITI Taylor mengekalkan kedudukannya sebagai salah satu pusat pengajian terbaik apabila tersenarai dalam ranking QS Dunia 2019 mengikut subjek menerusi program Hospitaliti dan Pengurusan Liburan baru-baru ini.

default image

Loji Rawatan Air Selangor diiktiraf sebagai Pusat Bertauliah Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN)

LOJI Rawatan Air Sungai Semenyih mendapat pengiktirafan sebagai Pusat Bertauliah Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia.

IKLAN