suria

Pengarang

DR MOHD HAZMI MOHD RUSLI

DR MOHD HAZMI MOHD RUSLI

Dua Sudut Nusantara: Catatan Dari Kota Dili

PULAU Timor terletak di sudut timur gugusan Kepulauan Melayu atau Nusantara yang sekarang ini terbahagi kepada dua negara - Indonesia dan Timor-Leste. Timor-Leste, atau dikenali sebagai Timor Lorosa’e dalam Bahasa Tetum merupakan sebuah negara yang baru wujud iaitu pada tahun 2002 - sekaligus menempatkannya sebagai  negara berdaulat pertama yang wujud di abad ke-21.

Wajarkah Pulau Pinang Dikembalikan Kepada Kedah?

PADA tahun 1786, Sultan Abdullah Mukarram Shah yang memerintah Kedah pada ketika itu, menyerahkan Pulau Pinang kepada wakil dari Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI), Francis Light melalui satu perjanjian penyewaan.

Catatan Di Kota Vladivostok

KOTA Vladivostok adalah kota Rusia yang terbesar di Asia Timur Jauh. Berfungsi sebagai sebuah kota pelabuhan, Vladivostok dianggarkan didiami oleh hampir 600,000 orang.

Selatan Thailand: Wilayah Melayu Yang Hilang

WILAYAH Satun, Trang, Narathiwat, Pattani, Yala dan Songkhla cukup sinonim dengan orang Islam di Thailand. Kesemua wilayah ini, kecuali Trang dan Pattani bersempadanan dengan Malaysia. Walaupun majoriti penduduk di wilayah-wilayah ini adalah orang Melayu-Islam, tetapi wilayah-wilayah ini bukan lagi sebahagian daripada negara kita.

Bagaimana Rumpun Melayu Bangun Menentang Penjajahan...

Orangorang Melayu adalah pelayar ulung yang telah mengembangkan pengaruh mereka di Nusantara menerusi beberapa empayar maritim yangpernah mereka terajui

Kebebasan Pelayaran Di Kepulauan Melayu: 'Adat Antarabangsa' Yang Dilupakan

BANGSA Melayu adalah pelayar yang hebat dan telah melebarkan pengaruhmereka di seluruh kepulauan Melayu menerusi empayarempayar maritim yang pernah menguasai Asia Tenggara