Chong Wei sokong inisiatif BWF - Sukan | mStar

Chong Wei sokong inisiatif BWF

KUALA LUMPUR: Jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei menyokong beberapa inisiatif yang dicadangkan Persekutuan Badminton Dunia (BWF) dalam memperbaiki kualiti sukan berkenaan ke tahap lebih baik.

Pemain ranking ketujuh dunia itu menyifatkan inisiatif berkenaan mampu merevolusikan sukan badminton ke peringkat lebih baik selaras dengan perubahan teknologi sukan tersebut pada masa ini.

“Kita lihat dahulu keputusan akan dibuat BWF pada penghujung minggu ini tetapi kita sebagai pemain semestinya harus bersedia menerima pembaharuan berkenaan.

“Sebagai contoh, kalau sistem kiraan 11 mata x lima set itu diperkenalkan, ia memang bagus untuk saya memandangkan saya sudah berusia dan harus berdepan dengan pemain muda yang lebih bertenaga,” kata Chong Wei.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas majlis perasmian penutupan kem motivasi skuad badminton negara yang disempurnakan Presiden BAM Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria di Akademi Badminton Malaysia, Bukit Kiara, pada Selasa.

BWF dijangka membentangkan beberapa inisiatif dalam Mesyuarat Agung Tahunannya pada 19 Mei ini yang diadakan serentak dengan pusingan akhir Piala Thomas/Piala Uber di Bangkok, Thailand.

Antara inisiatif berkenaan adalah mengurangkan masa jurulatih berada di gelanggang, penukaran sistem kiraan 21 mata x tiga set kepada 11 mata x lima set dan ketinggian sama bagi servis.-Bernama

Lee Chong Wei , BWF

Artikel Sebelum

Mancini jurulatih baharu Itali

Artikel Berikut

Atlet lawan pedang tunggu isyarat MOM

Artikel Berkaitan

Artikel Lain