Peserta e-sukan perlu ikut peraturan MSN - Sukan | mStar

Peserta e-sukan perlu ikut peraturan MSN

Foto: Bernama

KUALA LUMPUR: Pemain sukan elektronik atau ringkasnya e-sukan, tidak terlepas daripada menjalani rutin seperti atlet kebangsaan lain dan perlu mematuhi disiplin yang ditetapkan oleh Majlis Sukan Negara (MSN).

Ketua Pengarah MSN, Datuk Ahmad Shapawi Ismail berkata e-sukan bukan lagi satu kegiatan sosial tetapi ia diiktiraf sebagai salah satu jenis sukan profesional yang akan membawa nama negara di peringkat antarabangsa.

"Setelah mereka dipilih menjadi pemain kebangsaan, MSN akan menyediakan satu program latihan kepada mereka yang lebih spesifik ke arah penyertaan antarabangsa.

"Apabila menjadi satu sukan, atlet perlu tahu elemen paling penting adalah kekuatan mental dan kecergasan fizikal.

''Atlet e-sukan mesti berdisplin seperti atlet lain, kita pernah melakukan kepada atlet snuker dan biliard, dan kita mencapai satu standard yang dikehendaki, jadi e-sukan perlu melalui perkara yang sama," katanya ketika ditemui selepas pelancaran pemilihan pasukan kebangsaan e-sukan di Stadium E-Sports, Setapak, pada Sabtu.

Ahmad Shapawi menegaskan atlet e-sukan perlu juga menjaga disiplin, pemakanan serta kesihatan mereka jika diserapkan dalam kem kebangsaan.

Persatuan Sukan Elektronik Malaysia (ESM) akan mengadakan pemilihan atlet melalui pertandingan yang akan berlangsung di Ipoh bersempena temasya Sukan Malaysia (Sukma), September ini.

Pertandingan itu melibat 15,000 penyertaan daripada 14 negeri, 30 kelab sukan elektronik daripada universiti dan kolej di seluruh negara.

Juara akan mewakili negara ke pertandingan antarabangsa dan menyertai program pembangunan atlet sukan elektronik selama setahun anjuran MSN dan ESM.

Antara permainan pilihan sukan itu adalah Dota 2, FIFA 18 dan Counterstrike.-Bernama

e-sukan , msn

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain