Tiada Unsur Rasuah, FAM Tetap Teliti Kandungan Pendrive - Sukan | mStar

Tiada Unsur Rasuah, FAM Tetap Teliti Kandungan Pendrive

Datuk Hamidin Mohd Amin

PUTRAJAYA: Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) tetap akan meneliti isi kandungan dalam pemacu pena yang diserahkan Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin meskipun Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak menemui sebarang unsur rasuah.

Setiausaha Agungnya, Datuk Hamidin Mohd Amin berkata dokumen itu akan diteliti terlebih dahulu sebelum tindakan susulan diambil.

"Selepas menerima laporan lengkap mengenai siasatan pendrive itu daripada SPRM dalam tempoh terdekat ini, pihak persatuan akan meneliti dokumen tersebut sebelum melakukan sebarang tindakan selanjutnya," katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Dalam pada itu, Hamidin turut mengucapkan terima kasih kepada SPRM kerana  mengeluarkan satu kenyataan media berhubung keputusan siasatan berkenaan isu pendrive.

"Kenyataan SPRM itu telah menjelaskan sepenuhnya bahawa isi kandungan pendrive yang diserahkan Khairy Jamaluddin kepada SPRM pada 2 September lalu didapati tidak mengandungi sebarang unsur rasuah mengikut Akta SPRM 2009," katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Pada masa sama, Hamidin berkata FAM tetap prihatin mengenai saranan SPRM bagi proses penambahbaikan khususnya berhubung isu-isu teknikal yang telah dibangkitkan.

"Dengan penjelasan SPRM itu, diharap isu pendrive ini telah pun selesai dan ingin diperjelaskan lagi bahawa pihak persatuan sentiasa bersedia pada bila-bila masa untuk bekerjasama dalam apa juga isu termasuk SPRM dan mana-mana pihak atau penyokong demi kebaikan bola sepak Malaysia," katanya.

Terdahulu, Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Azam Baki mengesahkan pihaknya telah selesai menyiasat ‘pendrive’ kontroversi berkaitan FAM dan mendapati tiada sebarang unsur rasuah.

Menurut Azam, pihaknya akan menghantar laporan kepada FAM mengenai siasatan tersebut dalam masa terdekat.

"SPRM mengesahkan telah selesai meneliti isi kandungan ‘pendrive’ tersebut dan hasil penelitian mendapati ia tidak mengandungi sebarang unsur rasuah mengikut Akta SPRM 2009.

"Susulan itu, SPRM akan menghantar satu laporan kepada FAM bagi proses penambahbaikan dan tindakan persatuan itu khususnya mengenai isu-isu teknikal yang telah dibangkitkan,” katanya dalam satu kenyataan.

FAM , TMJ

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain