IOC Lulus Lima Sukan Baharu Olimpik 2020 - Sukan | mStar

IOC Lulus Lima Sukan Baharu Olimpik 2020

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) dalam mesyuarat sesi ke-129 di Rio de Janeiro pada Rabu, bersetuju untuk memasukkan besbol/sofbal, karate, papan selaju, sukan mendaki dan luncur air ke dalam program bagi Temasya Olimpik Tokyo 2020. 

"Keputusan ini adalah evolusi program Olimpik paling komprehensif dalam sejarah moden.

"Rancangan untuk menganjurkan acara papan selaju dan sukan mendaki di venue sementara yang dibina di kawasan bandar, mengorak langkah bersejarah dalam membawa Temasya ini kepada golongan muda dan mencerminkan trend urbanisasi  dalam sukan," kata IOC dalam kenyataan pada Khamis.

Jawatankuasa Penganjur Olimpik Tokyo 2020 mencadangkan lima sukan baharu itu sebagai respons kepada fleksibiliti yang diperuntukkan dalam Agenda Olimpik 2020.

Menurut IOC, cadangan untuk memberi kelonggaran kepada Jawatankuasa Penganjur untuk mencadangkan sukan baharu bagi edisi Temasya berkenaan bertujuan meletakkan lebih tumpuan terhadap inovasi, fleksibiliti dan keremajaan dalam program pembangunan Olimpik.

"Kami mahu membawa sukan kepada golongan muda. Berikutan begitu banyak pilihan yang ada pada golongan muda, kami tidak lagi boleh menunggu mereka sendiri datang kepada kami. Kami yang perlu pergi kepada mereka. 

"Tokyo 2020 adalah cadangan seimbang yang memenuhi kesemua matlamat Agenda Olimpik 2020 yang membenarkannya.

"Digabungkan bersama, kelima-lima sukan ini adalah kombinasi inovatif acara tumpuan kalangan belia yang semakin popular di Jepun dan akan menambah legasi kepada Olimpik Tokyo," kata Presiden IOC Thomas Bach.

Sementara itu, Presiden Tokyo 2020 Yoshiro Mori berkata pemasukan pakej sukan baharu itu akan membuka peluang kepada mereka untuk merealisasikan impian beraksi dalam sukan Olimpik, arena sukan terhebat di dunia.

"Ia akan memberi inspirasi kepada mereka untuk melakar pencapaian terbaik dalam sukan dan kehidupan," katanya. - Bernama

IOC , Olimpik

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain