Final Piala Malaysia: Sandro Da Silva Nak Jadi Orang Kedah - Sukan | mStar

Final Piala Malaysia: Sandro Da Silva Nak Jadi Orang Kedah

"SAYA mahu mengakhiri karier bermain bola sepak bersama Kedah, tapi sebelum itu saya ada tugas untuk memastikan kita menjuarai Piala Malaysia musim ini," jelas penjaring terbanyak skuad Helang Merah, Sandro Da Silva.

Pemain dari Brazil itu berkata, dia sekeluarga teruja dan gembira tinggal di Kedah, malah tidak berdepan masalah bergaul dengan masyarakat tempatan yang juga peminat setia bola sepak.

"Saya terharu dengan sambutan yang diberikan setiap kali Kedah beraksi di Stadium Darulaman ataupun bertandang ke galanggang lawan. Inilah yang membuat saya jatuh cinta terhadap pasukan Kedah.

"Carlos Roberio (ejen) yang membawa saya ke Kedah memberitahu tentang sambutan dan kemesraan rakyat Malaysia... tapi ketika itu saya tidak percaya. Tetapi setelah merasainya sejak April lalu kini saya begitu keberatan meninggalkan negeri ini dan kalau boleh saya mahu beraksi bersama pasukan Hijau Kuning selama mana mereka mahukan khidmat saya," kata Sandro.

Jelasnya, hari ini merupakan masa terbaik dalam kariernya untuk mendapatkan kejuaraan terbesar setelah berjaya menjuarai Liga Premier dan layak ke perlawanan akhir bersama Kedah.

"Bagi saya, Ketua Jurulatih, Tan Cheng Hoe merupakan seorang yang pandai mengambil hati pemain serta menyediakan kami dengan taktik dan corak permainan yang tepat untuk mengatasi lawan khususnya ketika berdepan lawan daripada Liga Super.

"Saya yakin dengan kemampuan kami untuk mengatasi cabaran Selangor yang sudah menjuarai Piala Malaysia sebanyak 32 kali sebelum ini, tetapi kami juga mahu memenangi perlawanan malam ini selepas kali terakhir 2008," kata Sandro.

Katanya, barisan pemain Kedah seperti Bang Seung Hwan, Khyrul Helmi Johari, Liridon Krasniqi, Syazwan Zainon, Baddrol Bakhtiar dan Chidi Edeh mampu memastikan penantian selama tujuh tahun lalu di noktahkan malam ini.

Piala Malaysia , Brazil , kedah

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Kedah Lakukan Rombakan, Gugur Lima Pemain

Artikel Lain