Sukan Motosikal Main Peranan Penting Jana Pendapatan Negara - Najib - Sukan | mStar

Sukan Motosikal Main Peranan Penting Jana Pendapatan Negara - Najib

SEPANG: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, acara sukan bermotor seperti Grand Prix Motosikal Malaysia memainkan peranan penting dalam menjana pendapatan negara.

"Walaupun kita boleh mengharapkan pelawat antarabangsa dari negara yang kukuh mata wang untuk berbelanja lebih banyak tahun ini di Grand Prix Motosikal Malaysia Shell, kepentingan industri sukan bermotor di Malaysia adalah lebih daripada hanya pendapatan kitaran daripada pelancong," katanya dalam buku program SIC sempena Grand Prix Motosikal Malaysia 2015.

Malah, kata beliau, Litar Antarabangsa Sepang (SIC) telah melakukan banyak usaha untuk mengembangkan aspek perniagaan sekitar sukan bermotor dengan Litar Sepang sebagai pusat tindakan.

"Saya percaya pasukan SIC telah berkongsi beberapa perancangan jangka panjang mereka untuk membangunkan kawasan itu (Litar Sepang) dengan idea-idea seperti kemudahan perniagaan berteraskan sukan bermotor, sebuah hotel dan taman tema," kata Perdana Menteri.

Beliau berkata kerajaan sedar berhubung nilai persisian yang menyokong industri dan perniagaan untuk sukan bermotor dan akan terus menyediakan persekitaran yang kondusif bagi sukan bermotor di Malaysia.

Najib turut mengucapkan tahniah kepada SIC dan pihak-pihak lain yang telah menyumbang kepada Grand Prix Motosikal Malaysia sejak perlumbaan sulungnya 25 tahun lalu.

"Kami bangga apabila Malaysia berjaya menjadi tuan rumah acara antarabangsa dan selepas suku abad amanah daripada FIM (Persekutuan Motosikal Antarabangsa) untuk acara sukan bermotor antarabangsa paling lama berlangsung di Malaysia.

"Saya percaya saya boleh menyatakan bahawa Malaysia adalah tuan rumah berkaliber," katanya. - BERNAMA

GP Malaysia , sukan bermotor

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain