Sports Affairs Lantik Rashid Sidek, Rosman Razak Ketua Jurulatih - Sukan | mStar

Sports Affairs Lantik Rashid Sidek, Rosman Razak Ketua Jurulatih

KUALA LUMPUR: Kelab badminton, Akademi Sports Affairs pada Jumaat mengumumkan pelantikan Rashid Sidek sebagai ketua jurulatih perseorangan dan Rosman Razak sebagai ketua jurulatih beregu.

Presiden kelab itu, Raezal Hussin berkata Rashid akan dibantu Nova Armada dari Indonesia sebagai penolong jurulatih perseorangan.

Kontrak kesemua jurulatih tersebut bermula 1 Mei bagi tempoh tiga tahun, katanya kepada pemberita di sini hari ini. Terdahulu Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Shapawi Ismail merasmikan pelancaran kelab itu.

Beliau berkata kelab komited dalam melahirkan pemain badminton negara berbakat termasuk layak ke Sukan Olimpik.

Raezal berkata akademi kini mempunyai 10 pemain elit yang dilihat mempunyai peluang beraksi kompetetif pada kejohanan antarabangsa.

Katanya antara pemain itu ialah Mohd Arif Ab Latif, Tan Chun Seang, Nur Mohd Azriyn Ayub bagi perseorangan lelaki, Sannatasah Saniru bagi perseorangan wanita manakala beregu lelaki pula Mohd Lutfi Zaim Abdul Khalid/Mohd Razif Ab Latif dan Lim Khim Wah/Hoon Thien How.

Kelab turut mempunyai atlet dari Indonesia iaitu Fikri Ihsandi Hadmadi bagi perseorangan lelaki dan Rusyidina Antardayu Riodingin, kata Raezal.

"Kesemua atlet elit kami mempunyai kontrak setahun (satu tambah satu) dan akan menjalani latihan intensif bagi memastikan pembangunan profesional mereka berterusan dengan menumpukan aspek kecekapan teknikal.

"Misi terdekat akademi ialah Projek Sukan Olimpik 2020 dan 2024," katanya.

Raezal turut mengumumkan Absolute Protech Sports (M) Sdn Bhd sebagai penaja peralatan sukan bagi pemain di bawah naungan kelab.

Katanya akademi juga akan melakukan kempen pencarian bakat di seluruh negara bagi peringkat umur bawah 23 tahun dan 18 tahun pada awal Jun ini di Sports Affairs Sdn Bhd, Taman Segar Perdana, Cheras, Selangor.

Rashid Sidek , Sport Affaris

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Nicol Mara Ke Suku Akhir Terbuka British

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain