Gelombang Panas Tidak Jejas LTdL 2015 - Sukan | mStar

Gelombang Panas Tidak Jejas LTdL 2015

PUTRAJAYA: Gelombang panas global atau fenomena Equinox, yang sedang melanda Malaysia, tidak akan menjejaskan kelancaran perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2015 minggu depan.

Pengarah Teknikal LTdL, Geoff Kronenburg berkata penganjur sedar tentang fenomena itu dan bersiap sedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan ketika acara itu dilangsungkan.

"Setiap tahun, ada pelumba yang tercicir daripada perlumbaan, kira-kira 10 peratus daripada mereka.

"Bagaimanapun, selalunya, mereka tercicir bukan kerana dehidrasi, tetapi akibat kecederaan," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan penajaandi foyer Kementerian Belia dan Sukan pada Rabu.

Seperti sebelumnya, LTdL edisi ke-20 dari 8 hingga 15 Mac ini mendapat penajaan daripada Darulkhusus Venture Sdn. Bhd. dan Universal Fitness and Leisure Sdn. Bhd. untuk menjadikan perlumbaan kelas 2 hors itu satu lagi kejayaan besar.

Darul khusus Venture akan menaja air mineral jenama E'den, 96,000 botol atau 4,000 kartun daripadanya untuk diagihkan kepada pelumba, pegawai dan petugas sepanjang perlumbaan itu.

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi Darul khusus Venture, Badrulhisham Abd Rahman memberi jaminan bekalan air itu mencukupi untuk memenuhi keperluan.

"Pasukan kami akan mengekori pelumba dan kami juga akan memenuhi keperluan keluarga LTdL sepanjang acara itu," katanya.

Dianjurkan Human Voyage Sdn Bhd, perlumbaan LTdL edisi ke-20 ini akan meliputi jarak lebih 1,000km dalam lapan peringkat dan sekali lagi merupakan acara terbesar dalam kalendar Jelajah Asia UCI.

Sebanyak 22 pasukan telah mengesahkan penyertaan, terdiri daripada empat pasukan dunia, tujuh pasukan benua profesional, 10 pasukan benua dan satu pasukan kebangsaan.

LTdL 2015

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lima Pelumba Rebut Jersi Biru

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

6 pemimpin parti menghadap Agong

Anwar dijangka menghadap Agong Isnin