Tiga Kelemahan Utama Di Kenal Pasti Jejas Potensi Sukan Negara - Khairy - Sukan | mStar

Tiga Kelemahan Utama Di Kenal Pasti Jejas Potensi Sukan Negara - Khairy

Khairy (tengah) bersama Ketua Pengarah MS< Ahmad Shapawi Ismail (kiri) dan Setiausaha Agung KBS Datuk Jamil Salleh.

KUALA LUMPUR: Tiada titik persamaan dari segi aspirasisukan dalam kalangan pemegang taruh menjadi antara tiga kelemahan utama yang menghalang Malaysia untuk mencapai potensi besar dalam sukan.

Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin berkata kelemahan lain ialah tiada kebertanggungjawaban yang jelas dalam sukan serta sikap tidak mahu menerima pembaharuan.

Katanya, ini berdasarkan kajian sekumpulan pakar penstrukturan sukan antarabangsa diketuai Dr Brian Miller dari Western Australian Institute of Sport (WAIS) yang telah diserahkan kepada Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

"Tiga kelemahan besar yang walaupun nampak 'klise' dan umum tapi sebenarnya telah lama menjadi penghalang Malaysia mencapai potensi sukannya yang cukup besar.

"Walaupun pahit memakan hati, malu menelan ego bila pekung dibuka kepada pakar sukan luar negara, jika niat kita letak dengan betul, kesudahannya akan kita raikan kelak," katanya ketika membentangkan Model Sukan Baharu di Institut Sukan Negara (ISN) pada Khamis.

Selain menemui tiga kelemahan utama itu, Khairy berkata kajian berkenaan turut mendapati kelemahan pada dua organisasi besar sukan iaitu Majlis Sukan Negara (MSN) dan ISN.

Menurut Khairy, antara perkara yang dibangkitkan berkaitan MSN ialah perancangan tahunan yang dijalankan seperti 'melepaskan batuk di tangga' disamping isu kemudahan asrama dan makanan yang tidak mencapai tahap memuaskan.

Bagi ISN pula, beliau berkata walaupun melaksanakan transformasi, institut itu dilihat agak sarat dengan pegawai pengurusan dan bukannya pegawai pakar sains sukan yang mahir dalam isu teknikal.

"Sistem perancangan pembangunan atlet juga tidak spesifik yang mana tiada pembahagian kriteria menjurus kepada kesukaran untuk menyalurkan sumber kepada atlet yang mampu meraih pingat emas untuk negara," kata Khairy.

Katanya, kelemahan-kelemahan itu menyebabkan potensi atlet Malaysia tidak mampu diserlahkan secara optimum, sekali gus meletakkan Malaysia di belakang negara-negara lain yang mungkin mempunyai potensi lebih rendah.

Kajian yang diketuai Miller itu dilaksanakan bersama Alan Black, Phil Borgeaud, Richard Charlesworth dan Roslyn Carbon.  Mereka berpengalaman bekerja di Australian Institute of Sport, Western Australian Institute of Sport, Hockey Australia dan pelbagai badan sukan profesional.

WAIS , MSN , ISN

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain